Dijaško tekmovanje Generacija €uro

Te zanima, kako deluje gospodarstvo? Želiš izvedeti, kako osvojiti nagrado, ki ti lahko pomaga izstopati v množici vrstnikov ob prijavi na univerzo ali za pripravništvo?

Naloga udeležencev in udeleženk tega tekmovanja je, da predlagajo, kakšen sklep o denarni politiki naj sprejme Svet Evropske centralne banke (ECB) glede na razmere v gospodarstvu euroobmočja in raven inflacije. Denarna politika je proces, s katerim centralne banke nadzorujejo ponudbo denarja v gospodarstvu. Za zagotavljanje stabilnosti uporablja različne instrumente, na primer obrestne mere in nakupe finančnega premoženja.

Zmagovalne ekipe bodo povabljene na podelitveno slovesnost s predsednico Evropske centralne banke in guvernerji centralnih bank na sedežu ECB v Frankfurtu na Majni v Nemčiji, 19. in 20. maja 2020. Plačali vam bomo letalski prevoz in nastanitev, vsako ekipo pa bo spremljal en učitelj oz. učiteljica. Dvodnevni program bo obsegal razprave s strokovnjaki ECB, predstavitve in ogled znamenitosti. Sodelovanje bo dragocena izkušnja, tudi če ne boste zmagali. Vsi finalisti bodo prejeli priznanje.

Prvi krog – spletni kviz – bo potekal od 1. oktobra 2019 do 28. novembra 2019. Najboljše ekipe bodo povabljene na naslednjo stopnjo tekmovanja.

Drugi krog – referat – bo potekal od 29. novembra 2019 do 31. januarja 2020.

Nato bo 25. marca 2020 potekala predstavitev, ki ji bo sledil zagovor z vprašanji in odgovori.

Več informacij:

https://www.generationeuro.eu/index.php?id=1&L=17

Vsi, ki bi želeli sodelovati, se javite mag. Andreji Bevc ali mag. Alji Lesjak v kabinetu za matematiko.

Dostopnost