Avtorski muzikal Čisto novi svet

Na I. gimnaziji v Celju bi se moral 17. 9. 2021 premierno odviti edinstven glasbeni dogodek, ko bi sedanji in bivši dijaki nastopili v avtorskem muzikalu Čisto novi svet.

Premiera je zaradi bolezni nastopajočih odpovedana. Muzikal bo izveden, ko bodo zdravstvene razmere ugodnejše. Do takrat nam ostaja spodnji opis …

Ideja za muzikal se je porodila bivšemu dijaku in jazz pianistu, lanskemu zlatemu maturantu, Svenu Pungartniku Rauterju, in sicer v sanjah davnega leta 2019, kot zgodba o mladem Kajuhu na gimnaziji. Kontaktiral je Zarjo Nemec in ji predstavil idejo originalnega muzikala. Skupaj s Tino Vorino sta napisali scenarij Čisto novi svet. Septembra 2019 so potekale avdicije za igralce, kjer so izbrali zasedbo. Originalna premiera je bila planirana junija 2020, vendar je bila zaradi epidemije koronavirusa prestavljena na letošnji september. Za koreografije skrbi bivša dijakinja Neža Apšner, Tanja Pečenko (sicer pevka in igralka v muzikalih) pa pri projektu pomaga kot mentorica, vokalni vodja, režiserka in kostumografinja.

Zgodba muzikala je glasbena. Mladi najstnik Oskar se spre z očetom, ker želi postati glasbenik. Ko poskuša svojo jezo umiriti, na podstrešju odkrije dnevnik glasbenika Vincenta iz leta 1939 ter ob branju spozna njegovo zgodbo. Med branjem Oskar uvidi, kakšni izzivi te lahko doletijo v življenju, in spozna pravi pomen uspeha: početi to, kar imaš rad, z ljudmi, ki jih imaš rad. S pomočjo prijateljev nobena pot ni težka.

V glavnih vlogah nastopajo Martin Mutec, Manja Vačovnik, Eva Ana Žmahar, Gal Šmajs, Neža Zevnik ter Ažbe Cekin, plesalke in statisti, dogodek pa bo glasbeno obogatil orkester, ki mu bo dirigiral kar avtor Sven Pungartnik Rauter, ki je poskrbel tudi za glasbene aranžmaje za orkester.

Dostopnost