Utrinki z delavnic za osnovnošolce 2017/18

Kako do eteričnih olj?

16. novembra smo za osnovnošolce izvedli kemijsko delavnico o eteričnih oljih. V uvodu so učenci spoznali in videli, kako iz zelišč pridobivamo eterična olja in hidrolate oziroma rožne vodice. Nato so pridobljeno eterično olje uporabili za izdelavo kopalne soli s sivko in potpurijev po lastnem izboru. Udeleženci delavnice so bili navdušeni nad izdelki, ki so jih lahko odnesli s seboj.

               

Več slik si lahko ogledate na: http://naravoslovci.splet.arnes.si/za-osnovnosolce/.


KajuhCraft

Za nami je uspešno izvedena jezikovna delavnica za osnovnošolce. 22. novembra so osnovnošolci v skupinah raziskovali šolo. Angleška navodila so jih pripeljala do postaj, na katerih so odgovarjali na vprašanja v tujih jezikih. Cilj je bil, da učenci čim bolj zapolnijo sestavljanko naše šole. Na poti do postaj so spoznali, kako velika je naša šola, z vprašanji in odgovori pa kako raznoliko je življenje na I. gimnaziji.

Vsi so našli pot tudi do zadnje postaje. Kakšen črno-beli delec ali prazen prostor dobrega razpoloženja v Gimnazijki ni mogel pokvariti. Sledilo je druženje, popestreno z glasbenimi točkami, dodatnimi informacijami o jezikovnem dogajanju na šoli in seveda s fotografiranjem za spomin.

Več slik si lahko ogledate na: http://www.prvagim.si/kajuhcraft-jezikovna-delavnica-za-goste-z-os


Francoska delavnica

December je čas za druženje in ustvarjalnost. Danes so osnovnošolci v naši družbi in s pomočjo francoske lektorice Mary Ellen Ramasimanana Virtič odkrivali, kako Francozi praznujejo božič, se naučili nekaj francoskih besed, izdelali voščilnico in uživali ob poslušanju francoskih božičnih pesmi. Zadišalo je po božiču in zato vam pošiljamo Meilleurs vœux !


Astronomska delavnica

Kako pomembna je orientacija v vesolju, so učenci osnovnih šol spoznavali na delavnici iz astronomije. Seznanili so se z uporabo zvezdne vrtljive karte, s strokovnim jezikom astronomov in z gibanjem teles v našem Osončju. Delavnico smo izvedli 1. decembra, tik pred tekmovanjem iz znanja astronomije, in jo zaradi velikega zanimanja ponovili še 5. decembra.


ALOA VERA – vsestranska rastlina pod mikroskopom in na koži

V četrtek, 7. 12. 2017, smo ob 13.45 na šoli izvedli biološko delavnico za osnovnošolce. Na delavnici so osnovnošolci spoznali rastlino aloa vero,  sami pripravili enostaven mikroskopski preparat in ga pregledali pod mikroskopom. Ker je delavnica potekala v prazničnem decembru, so si osnovnošolci na koncu izdelali še  gel za telo z aloa vero in dodatki. Za dodatke so lahko uporabili zdravilne macerate sivke, ognjiča in smilja, dišeče  hidrolate rožmarina in sivke ter eterično olje sivke in vitamin E.  Pri izvedbi delavnice so sodelovali tudi dijaki naše šole, člani biološkega krožka. Za dobro vzdušje smo poskrbeli s toplim domačim zeliščnim čajem in čokoladicami. Učencem je bila delavnica zelo všeč, posebej so pohvalili priložnost, da so lahko sami mikroskopirali in svoj izdelek odnesli domov. Bilo je poučno, dišeče in zabavno.


Kemijska delavnica za osnovnošolce: BARVNI DETEKTIV

25. januarja smo izvedli še drugo kemijsko delavnico za OŠ. Učenci OŠ Frana Kranjca in OŠ Prebold so se za dve šolski uri spremenili v detektive in v neznanih vzorcih iskali katione alkalijskih kovin in halogenidne anione. Vsi mladi detektivi so pravilno prepoznali barve in uspeli odkriti skrite ione. Na koncu je demonstrator Blaž izvedel še atraktivno reakcijo natrija z vodo. Prav pošteno je počilo! Črno se je pokadilo in siv dim je napolnil kemijsko učilnico.

»Bilo mi je zelo zanimivo ter zabavno … Najbolj mi je bila všeč eksplozija na koncu … Upam in čakam še na kakšno povabilo!           Love 9. b«: je na koncu delavnice zapisala devetošolka.

                  

Dostopnost