Zaključna prireditev Obrazov prihodnosti

Naši novinarji Aljaž Mavrič, Nika Brance in Rijana Đuranović (odsotni sta bili Kaja Kovše in Nika Gradišek), ki so letos sodelovali pri projektu Obrazi prihodnosti časnika Dnevnik, so se 17. aprila udeležili zaključne prireditve na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana. V projetku je sodelovalo 31 srednjih šol, eno društvo in preko 300 mladih novinarjev. Dijake so nagovorili: Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika; Petra Lesjak Tušek, koordinatorica projekta; in ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič. Vsi so izpostavili pomembnost dijaškega novinarskega dela, ki s svežim pristopom opozarjajo na marsikatero tematiko, ki bi sicer morda ostala spregledana. 

Prireditev, na kateri so dijaki prejeli priznanja za svoje delo, je povezoval akademski igralec Jan Bučar, za glasbeno popestritev pa je poskrbel Omar Naber.

Po prireditvi smo se odpravili v predsedniško palačo na sprejem k predsedniku RS Borutu Pahorju. Letos nas je doletela tudi posebna čast, saj je predsednik gostil Nobelovo nagrajenko za mir, iransko sodnico in aktivistko, Shirin Ebadi, s katero so se mladi novinarji pogovarjali. Med drugim so jo vprašali, kako premaguje strah in kako ji uspe postaviti druge ljudi na prvo mesto, ne glede na to, da ji nekateri grozijo tudi s smrtjo. Gospa Ebadi je odgovorila, da je strah prisoten povsod in je nekaj povsem običajnega in človeškega, pomembno je le to, da se mu ne uklonimo, ko smo prepričani, da ravnamo pravilno in pravično. 

Po izjemno zanimivem pogovoru smo se odpravili še v Cankarjev dom, kjer smo si ogledali razstavo “To, kar so videli” prizanih fotografov časnika Dnevnik: Bojana Velikonje, Jake Gasarja, Matjaža Rušta in Luke Cjuhe.    

Naši dijaki pri Obrazih prihodnosti sodelujejo že od samega začetka, torej že četrto leto. Letos so pisali o mladih in subkulturah. 

Dostopnost