VII. španski gledališki festival zaključen

Este pueblo me gusta mucho – Ta vas mi je zelo všeč

Nekako tako so tujci, navajeni velikih, natrpanih mest, opisali knežje mesto, ki jih je očaralo s svojo pristnostjo in majhnostjo. Dijaki iz Španije, Srbije in Italije so se v Celju mudili od 18. do 20. marca na VII. mednarodnem festivalu srednješolskih gledališč v španščini, ki ga je v organizaciji Slovenskega društva učiteljev španščine (SDUŠ) letos, ponovno po šestih letih, gostila I. gimnazija v Celju.

Osem predstav smo lahko videli na odru Gimnazijke, kajuhovci pa smo poskrbeli, da so se gostje pri nas dobro počutili, se uspešno predstavili na odru in navezali stike z vrstniki iz drugih držav.

Špansko gledališče, ki se od letos imenuje Kreatro, na šoli deluje že veliko časa in je že večkrat sodelovalo na festivalu. Njihova letošnja predstava se imenuje Ensayo (Vaja). 

Poleg gostiteljice so sodelovali: IES Ana María Matute in Escuela Agustín Ruiz iz Španije, Mednarodna šola Trst, Karlovačka gimnazija iz Srbije, Srednja šola Slovenska Bistrica, Gimnazija Poljane in Hipercloridria s Filozofske fakultete v Ljubljani, skupaj 80 mladih in 12 mentorjev. Žanrsko zelo raznolike predstave (nekatere so bile avtorske, ena glasbena in ena lutkovna, napisal jo je Ivan Cankar), si je bilo mogoče ogledati 19. in 20. marca.

Festivalsko dogajanje je bilo posebno doživetje za tujce, ki so v času festivala bivali pri dijakih I. gimnazije v Celju. Navdušila jih je predvsem urejenost in gostoljubnost »Kajuha« ter utrip mesta.

»Festival mi je bil zelo všeč, ker je sodelovalo veliko gledaliških skupin, šola pa je čudovita,« je dejala ena izmed Špank. Druga obiskovalka pa je dodala: »Ljudje so zelo simpatični. Prvič sem na tem festivalu in prvič tudi v tuji državi, ampak mi je vse skupaj zelo všeč.«

Na slavnostni otvoritvi, ki se je je udeležil tudi predstavnik španskega veleposlaništva, José Antonio Rodríguez, so prisotne pozdravili profesorica Nataša Peunik, koordinatorica festivala; gospod ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, in profesorica Ana Pavlič, predsednica SDUŠ. Festival se je zaključil s podelitvijo priznanj vsem sodelujočim in ognjemetom na torti.

Jerneja Jelen in Diana Podgoršek

Vabljeni tudi k ogledu fotografij:

http://www.prvagim.si/vii.-mednarodni-festival-srednjesolskega-gledalisca-v-spanskem-jeziku

Dostopnost