Tehten prispevek naših dijakov letošnjemu Pozdravu ptic miru

Na svetovni dan miru,  sončnega sobotnega dopoldneva, 21. septembra 2019, je v središču Celja »na Zvezdi« potekal osrednji dogodek letošnjega Pozdrava ptic miru. Gre za projekt v organizaciji OŠ Lava, ki promovira  prizadevanje za mir, strpno sobivanje, pozitivne misli in ravnanja. Poslanico ob svetovnem dnevu miru je podal častni gost, varuh človekovih pravic, gospod Peter Svetina. Program so izvajali učenci in dijaki nekaterih celjskih osnovnih (tudi Osnovne Šole Brežice) ter srednjih šol.

Z avtorskimi besedili na letošnjo temo MIR – SVOBODA – SOČUTJE /”Brez mene ne gre!”/ so se  na prireditvi predstavile naše dijakinje Lara Gobec, Nika Gradišek in Eva Kreže. (Evin tekst je sicer prebrala Nika.) Neža Zevnik je zapela pesem Med iskrenimi ljudmi. Pri klavirju jo je spremljal Sven Pungartnik Rautar, ki je z občutenimi klavirskimi improvizacijami obogatil tudi branje literarnih besedil. Programski koncept je zasnovala in vodila Lara Gobec.

Besedila naših dijakinj neprizanesljivo odstirajo in prevprašujejo aktualne teme. Razmišljanja so iskrena, ostra, boleča, poetična. Vredno jim je prisluhniti! (Ponovno jim lahko prisluhnete na Kulturnem maratonu 2020!)

Vsem sodelujočim za tehten prispevek dogodku iskreno čestitamo!

Prireditev je s fotoaparatom dokumentiral Troy Fonda.

Nekaj poudarkov iz besedil sodelujočih dijakinj:

moja kri je dišala

na mojih ramenih

moja glava je lebdela

pod trhlim stropom hleva

požirala je modre oči

komaj doraslega soseda

s puško v roki 

                                         Lara

Posebna sreča je to – pustiti, da te tišina zalije
do vratu in višje,
opazovati odmrle delce sebe,
kako s frekvenco gibanja pramenov las
potujejo navzgor,
izven vidnega polja.

                                           Nika 

Veliko mladih, ki imajo vprašanja o svoji seksualni usmerjenosti, zatremo in jim ne omogočamo normalnega razvoja. Do tega pride, ker se širi misel, da je homoseksualnost nekaj napačnega, grdega in nenormalnega. Prosim širite sočutje in mir, da bomo vsi lahko svobodni. Zapomnite si, da prav vsaka duša šteje, ko se na skali vsi skupaj pomikamo čez vesolje. Tudi jaz štejem, pa čeprav tega nikoli ne boste priznali.

                                            Eva

 

 

   

Dostopnost