Poskrbimo za svoje zdravje

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah, za katerim v Sloveniji zbolijo tri ženske na dan. Morda se to sliši malo, morda veliko, vsekakor pa se bolezen da pozdraviti, če jo le zgodaj odkrijemo. V četrtek, 26. maja, smo na naši šoli tako imeli zanimivo predavanje o zdravem življenjskem slogu ter o preventivi in zgodnjem odkrivanju rakavih obolenj »Poskrbite za svoje zdravje«.

Svojo življenjsko zgodbo je z nami delila Mojca Buh, predsednica Sekcije Mladi pri Združenju Europa Donna Slovenija, ki je za rakom na dojki zbolela pri 24 letih, tri mesece po porodu prve hčerke. Mojca je zahrbtno bolezen premagala z veliko odločnosti in pozitivne naravnanosti ter ob podpori družine. Tudi sošolke, kakor se članice Združenja Europa Donna medsebojno kličejo, so ji bile v veliko podporo in pomoč, saj imajo podobno življenjsko izkušnjo.

Bolezen rak in zdrav življenjski slog, ki je ključnega pomena pri preventivi rakavih obolenj, je predstavila primarijka Jana Govc Eržen, ki je poudarila, da je ključnega pomena tudi zgodnje odkrivanje, saj sami svoje telo najbolje poznamo. Zdrav življenjski slog pomeni zdravo prehrano (še vedno je to t. i. sredozemska prehrana), dovolj gibanja, prenehati uživati alkohol in kaditi.

Na predavanju smo izvedeli marsikateri zanimiv podatek, kot denimo, da je naša država zelo uspešna pri presejalnih testih za zgodnje odkrivanje raka na dojkah, na materničnem vratu in debelem črevesju ter danki. Pri slednjem smo Celjani sicer za slovenskim povprečjem.

Idejo o predavanju, ki ga je organizirala naša profesorica Lea Gornjak, članica Združenja Europa Donna, ki je bolezen uspešno premagala, je brez pomisleka podprl ravnatelj, dr. Anton Šepetavc.

Dostopnost