Parliamo italiano con prof. Lepa Vida

Tretješolci smo se v torek, 22. 9. 2015, skupaj s profesorji slovenščine in spremljevalci odpravili na strokovno ekskurzijo v zamejstvo v Trst. Na pot smo se odpravili ob sedmih zjutraj in v Trst prispeli okoli desete ure. Skoraj na vsakem avtobusu sta bila dva oddelka in v takšnih skupinah smo imeli tudi ogled mesta.

Ogled smo začeli na trgu Unitá, ki leži ob obali in tako smo že prvi trenutek zavohali vonj po soli. Vodnica nas je popeljala po trgu, kjer smo najbolj občudovali veličastno občinsko palačo in Fontano štirih celin,  nato pa smo se ustavili tudi pred rojstno hišo vsem znanega Žige Zoisa.

Sledil je kratek sprehod na vrh bližnjega griča, kjer smo obiskali katedralo sv. Justa iz 14. stoletja. Zraven cerkve smo videli ostanke rimske bazilike iz 1. stoletja, tam pa smo si tudi privoščili nekaj minut za počitek in občudovanje prelepega razgleda.

Nato smo se spustili z griča, pri tem pa obiskali še en ostanek rimskega imperija, in sicer ohranjen del rimskega teatra. Pot nas je nato vodila preko še enega izmed mnogih trgov, kjer smo se zopet približali morju.

Vsi smo se razveselili dveh ur prostega časa, ko je vsak izmed nas šel po svoje raziskat Trst in občutit mestni utrip. Nekateri smo šli na pico, drugi v kakšno restavracijo s hitro hrano, tretji pa pohajkovat po trgovinicah.

Ko smo se najedli, smo se počasi napotili proti gledališču, kjer se je ob treh začela predstava z naslovom »Kako postati Slovenci v 50. Minutah«. Bila je v slovenščini, imeli pa smo tudi podnapise v italijanščini. Govorila je o slovenskem igralcu, ki je oblečen v Lepo Vido preko Skypa učil Italijana, kako naj postane pravi Slovenec. Del predstave je bila tudi učna ura slovenščine, pri kateri smo kot prostovoljci sodelovali Ana Gošnjak, Tadej Počivavšek in Anej Zupanc.

Vsi smo uživali na tej ekskurziji; spoznali smo Trst in se veliko naučili, zabave pa tudi ni manjkalo. Urška Fijavž je o tem dnevu povedala: »Ta ekskurzija se je skozi ves dan stopnjevala: začela se je z dobrim vodenjem, nadaljevala z zelo dobro hrano, končala pa z odlično predstavo.«

Za vsakega od nas se je našlo nekaj, kar ga je zanimalo, zato nam bodo od te ekskurzije ostali lepi spomini, prav tako pa tudi kakšna italijanska beseda.

Tadej Počivavšek, 3.c

 

Dostopnost