Obisk v Rusiji

Med 11. in 16. majem 2017 je delegacija iz Celja – zahvaljujoč županu Mestne občine Celje, g. Bojanu Šrotu – obiskala mesto Ščjolkovo, nedaleč od Moskve. V delegaciji smo poleg župana bili še: mag. Barbara Bošnjak, vodja županovega kabineta, Matija Kovač in Sandi Krivec,  predstavnika Mestnega sveta MOC, ravnatelj I. gimnazije v Celju ter po šest dijakov iz I. gimnazije v Celju in Gimnazije Celje – Center s profesorjema Romanom Ocvirkom in Borutom Namestnikom.

Mestna občina Celje je že v letu 2016 začela vzpostavljati stike med Celjem in ruskim mestom Ščjolkovo. Medmestne povezave temeljijo predvsem na izmenjavah mladih. Mladi iz Ščjolkova so bivali na Celjski koči in z dijaki I. gimnazije in Gimnazije Celje – Center sodelovali pri delavnicah na temo astronomije. Mlade plesalke iz Ščjolkova so sodelovale v programu Mednarodnega folklornega festivala Od Celja do Žalca. S Ščjolkovskim občinskim območjem je Mestna občina Celje ob obisku ruske delegacije v mesecu marcu 2016 v Celju podpisala namero o sodelovanju.

Delegacija iz Celja je tokrat obiskala Ščjolkovo iz treh razlogov. Mestna občina Celje je s Ščjolkovskim občinskim območjem podpisala sporazum o pobratenju. S podpisom sporazuma o pobratenju sta se mesti zavezali h krepitvi sodelovanja in prijateljstva med mestoma, k izmenjavi informacij in krepitvi sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, športa in razvoja gospodarskih odnosov. I. gimnazija v Celju je s 14. licejem Jurija Gagarina podpisala sporazum o prijateljstvu in sodelovanju, dijaki iz obeh gimnazij pa so tokrat že drugič nastopili na Mednarodnem festivalu športa in kulture. Znova so dosegli odlične rezultate:

– 1. mesto v vlečenju vrvi,

– 1. mesto v skoku v daljino z mesta (Klara Drofenik, I. gimnazija),

– 1. mesto za ekipno pesem,

– 2. mesto v štafetnem teku,

– 3. mesto v ulični košarki (trojke).

Celjska delegacija si je med drugim ogledala nekatere znamenitosti, denimo Zvezdno mesto, kjer se urijo vsi astronavti, ki potujejo na mednarodno vesoljsko postajo Mir, Muzej letalstva v Moninu in glavne turistične znamenitosti v Moskvi.

S tema dvema sporazumoma sta Mestna občina Celje in I. gimnazija v Celju uradno utemeljili prijateljstvo in položili temelje za nadaljnje sodelovanje med mestoma in šolama. Vsem nam bo v spominu ostalo gostoljubje, ki ga zmoreta le slovansko srce in duša. Najlepša hvala in nasvidenje.  Большое спасибо и до свидания!

 

 

dr. Anton Šepetavc, ravnatelj

 

Dostopnost