Naš zbor z Durufléjevim Requiemom v Celju, Ljubljani in Kopru

Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju in solisti pod vodstvom dirigenta Tomaža Marčiča so z vrhunsko izvedbo Durufléjevega Requiema na včerajšnjem koncertu v cerkvi sv. Danijela v Celju ganili in prevzeli številno občinstvo. Baritonski solo je odpel naš nekdanji dijak Lovro Korošec, mezzosopranski solo Luri Urankar, dijakinja 2. letnika umetniške gimnazije (mentorica Mateja Hladnik). Spremljavo, izvirno napisano za orgle, sta izvajala koncertna harmonikarja Andraž Frece, prav tako naš nekdanji dijak, in Dejan Kušer. Dogodek so organizatorji Mladinskega pevskega festivala Celje umestili v sklop uvodnih prireditev, tako imenovani festivalski predtakt.

Včerajšnja izvedba je bila tretja v nizu koncertnih predstavitev tega obsežnega in zahtevnega Durufléjevega dela. Zborovodja Tomaž Marčič je namreč v začetku sezone 2023/2024  prejel vabilo Slovenske filharmonije k sodelovanju našega zbora na koncertu vokalnega abonmaja marca 2024.  Ponudbo je sprejel in se s pevci lotil zahtevnega študija. Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju je ob boku članov Zbora Slovenske filharmonije Requiem izvedel na dveh koncertih konec minulega tedna – v soboto, 23. marca, v stolni cerkvi v Kopru ter v nedeljo, 24. marca, v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Obakrat pod vodstvom svetovno priznanega angleškega dirigenta Stephena Laytona. Za pevce in njihovega zborovodjo Tomaža Marčiča je to izjemen dosežek ter hkrati veliko priznanje in nepozabna glasbena izkušnja.

Maurice Duruflé je eden zadnjih predstavnikov francoskega glasbenega impresionizma. Requiem (mašo za umrle) je dokončal leta 1947. To veličastno delo, ki ga je posvetil svojemu očetu, je doseglo velik odmev in velja za mojstrovino. Kljub tematiki minljivosti skladba izžareva mir, vero in upanje. Requiem lahko razumemo tudi kot skladateljev odziv na grozote 2. svetovne vojne.

Včerajšnja izvedba Durufléjevega Requiema nas je obogatila s ponotranjenim in obenem veličastnim občutjem pred največjim praznikom kristjanov – Veliko nočjo.

Hvala in iskrene čestitke vsem izvajalcem!

Za izvedbo celotnega koncertnega projekta je zaslužen tudi naš ravnatelj dr. Anton Šepetavc. Hvala za moralno in materialno podporo ter vsestransko razumevanje in pomoč!

Vabljeni k ogledu fotografij!

Dostopnost