Koronavirus in pouk

Po uradnih podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje v Sloveniji do danes še ni zabeleženega nobenega primera nove gripe, zato je prav – in na to so nas v zadnjih nekaj dneh že dvakrat opozorili tudi z našega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport -, da ne delamo nepotrebne panike. Prav pa je tudi, da delujemo preventivno in samozaščitno. Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj poudarila, da je pri tem pomembno upoštevati in ves čas imeti v mislih troje: dejstva, znanje in solidarnost.

Dejstvo je, da nova gripa obstaja in se očitno širi, da je po različnih državah okuženo več deset tisoč ljudi, dejstvo pa je tudi, da v Sloveniji ni nobenega primera. Znanje je kratkomalo zaupanje v moderno medicino, ki veliko zna in zmore; neskončno več kot npr. leta 1918, ko je za špansko gripo umrlo milijone ljudi (in penicilina še niso poznali). Je pa znanje hkrati tudi zavest, da mora vsakdo ob tem, ko zdravstveno in higiensko/preventivno skrbi zase in svoje, poskrbeti tudi za druge/bližnje. Poskrbeti, da se bolezen odvrača, preprečuje in ne širi. To se imenuje solidarnost.

Skratka, šola je od ponedeljka, 2. marca 2020, odprta in normalno deluje. Če je kdo res bolan in ima temperaturo nad 38 stopinj, naj ne hodi v šolo. Če pa je zdrav, naj le pride.:)) Za nami je teden počitnic, čaka pa nas, še zlasti maturante, v naslednjih dneh veliko dela. Ne izogibajmo se mu, saj se ve, kako je že od nekdaj v šoli: vse počaka, tako dijake kot profesorje, in slej ko prej se srečamo pri enakih vprašanjih:))

Ne izkoriščajmo torej situacije, ne delajmo panike, rajši se veselimo zdravja, ki je – tako pravijo in tako je tudi res – človekovo največje bogastvo. 

dr. Anton Šepetavc, ravnatelj 

 

Dostopnost