Kajuhovci tekli Kulturni maraton

Kot narekuje tradicija smo pred mesecem dni kajuhovci uspešno zaključili Kulturni maraton. Ta tradicionalni dogodek vsako leto pripravimo v počastitev slovenskega kulturnega praznika, letos je trajal od 3. do 7. februarja.

Narava je ponagajala tudi I. gimnaziji v Celju, saj se je zaradi izrednih razmer Kulturni maraton začel z enodnevno zamudo. To pa seveda dijakov in profesorjev ni ustavilo. Maraton se je začel z nastopom Mešanega mladinskefa pevskega zbora pod vodstvom profesorja Tomaža Marčiča.  Z dvojnim koncertom so pevci prve in druge letnike popeljali v svet glasbe. S širokim repertoarjem, od ljudske pa do popularne glasbe, so potrdili, zakaj ima zbor na gimnaziji dolgoletno tradicijo.

V sredo in četrtek se je zgodil eden največjih dogodkov letošnjega Kulturnega maratona premiera Dogodka v mestu Gogi dramatika Slavka Gruma. Člani Fedrinega gledališča so pod režijo dijaka Luke Marcena in mentorstvom profesorice Klare Pavšer Stropnik profesionalno izvedli časovno in vsebinsko zahtevno delo. V kratkem času so pripravili dodelano in za dijake zanimivo predstavo.

Sklepni del dogodka se je zgodil v petek, 7. februarja. Dijaki so imeli pestro izbiro delavnic, zato se je gotovo našlo za vsakogar nekaj. Spoznavali so različna področja kulture. Likovno nadarjeni dijaki oziroma ljubitelji likovne umetnosti so se lahko preizkusili v poslikavi kletnega hodnika, ki vsako leto zaživi v novi podobi, letos je mlade ustvarjalce navdihnila predvsem moderna umetnost in domišljijski motivi. Drugi so svoje likovno znanje povezali s fiziko in ustvarjali koš za zbiranje zamaškov. V šolski galeriji Vagon so dijaki spoznavali še eno plat likovne umetnosti: postavljanje in odprtje razstave. Seznanili so se z osnovami galerijske dejavnosti. Z umetnostjo je tesno povezana tudi arhitektura. Tako so imeli dijaki možnost tudi seznanitve z arhitekturno dejavnostjo. Na delavnici so dijakom na zabaven način pokazali, zakaj so stavbe narejene tako, kot so. Sami pa so se preizkusili v postavljanju stolpov iz papirja.

V teh časih smo z vseh strani oblegani z medijskim svetom in raznimi računalniškimi triki. Na šoli je veliko dijakov, ki jih zanima fotografija. Tako so se eni pridružili delavnici, kjer so spoznavali osnove fotografije in se preizkusili v fotografiranju. Drugi so se pridružili animacijski delavnici  stop-motion. Tretji pa so se podučili o photoshop trikih.

Poleg likovnega pa so imeli dijaki na voljo tudi pester glasbeni program. V dvorani glasbene šole Celje, so lahko prisluhnili šolskemu big bendu po vodstvom Anžeta Završnika, 1. g, in vokalni skupini Chillax pod taktirko Jake Škapina, 4. č. Predstavili so se s programom popularne glasbe. Premierno je bil predstavljen tudi muzikal v angleščini Shine, kjer osemnajstletni Ethan v iskanju uspeha odpotuje v Hollywood. Kaj kmalu ugotovi, da tam ni vse sanjsko. Glasbo pa so povezali še s plesnimi gibi v dveh plesnih delavnicah. Prva se je spogledovala z mističnimi skrivnostmi orientalskega plesa. Dekleta so se naučila osnovnih gibov in sestavljanja preprostih kombinacij. V drugi pa so posegli po modernejših ritmih hip hopa. Naučili so se osnov hip hopa, natančneje groovea – plesnega sloga, ki se je razvil na amerških ulicah.

Ljubitelji literature so lahko prisluhnili poeziji in prozi mladih literatov na Fedrovanju 2014. Svoja dela so predstavili dijaki naše gimnazije in gostje, dijaki Slovenke gimnazije v Celovcu. Gostja je bila tudi slovenska pesnica Vida Mokrin Pauer, ki je predstavila nekaj svojih del ter izvedla literarno delavnico.

Prešernove pesmi pa so dijaki tokrat lahko slišali poleg materinščine, tudi v angleščini, nemščini, francoščini, španščini in ruščini. Fant in dekle sta predstavljala ponavljajočo se zgodbo ljubezni vsak na svoj način v svojem času. Povezovala ju potreba po izražanju čustev in misli.

Naši gimnazijci pa so v zadnjih letih ustvarili tudi tri filme, ki si jih je bilo moč (ponovno) ogledati na šolskih projekcijah. Prvi je bil Odsev preteklosti, ki je igrano-dokumentarni film o najstarejšem celjskem gimnazijcu, gospodu Milanu Stantetu. Sledila sta še dva krajša, Our hometown, kratek film v angleščini, in Razbiti spomini, kratek igrani film, ki je od novomeške filmske šole prejel nagrado zlati borec (najboljši mladinski film), uvrstil se je tudi na tretje mesto v kategoriji Študijskih filmov na festivalu filma v Portorožu in tako za las zgrešil vesno, nagrado filmskega festivala.

Predstavili so se tudi dijaki debaterji, ki so letos prvič nastopili na tekmovanju v debati in zasedli prvo mesto. Prisluhnili smo lahko primeru debate na temo športnih, glasbenih, likovnih sposobnostih in njihovemu ocenjevanju.

Pri strogem učitelju Marku so imeli dijaki  učno uro latinščine, ki je obsegala jezikovni in književni pouk.

Za avanturistične dijake, ki radi spoznavajo svet, pa je bila gotovo delavnica Potep po Evropi, kjer so spoznavali evropske države in njihove značilnosti. Delavnico so v okviru projekta Evropska vas pripravili ob 10-letnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji.

S kulturnim dogodkom diha cela šola. Zvrstilo se je mnogo priprav, potrebnih je bilo veliko odrekanj in časa, da je dogodek uspel tako kot je. Za koordinacijo dogodkov in delavnic je zadolžena profesorica Juana Robida, ki svojo vlogo opravlja odlično in temeljito že vrsto let. Pravi, da je letošnji Kulturni maraton uspel in so z njim zadovoljni. »Vesela pa sem, da je bil Kulturni maraton letos prvič mednarodno obarvan, saj smo imeli v gosteh mlade literate in njihove mentorje Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu,« je še dodala profesorica. Seveda pa je tukaj v ozadju še delo drugih profesorjev, ki so z mentorstvom podprli dijake pri željah in izvedbi. Sodelovali so tudi bivši dijaki in zunanji sodelavci. Nad celotnim dogajanjem pa seveda bdi tudi naš ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, ki kot ljubitelj kulture, vsako leto z veseljem podpre vse dejavnosti, nemalokrat pa je tudi sam organizator kakšnega dogodka v sklopu Kulturnega maratona.

 Avtorice: Klara Podergajs, Tajda Potočnik, Eva Peserl

Fotografije si lahko ogledate v galeriji:

http://www.prvagim.si/kulturni-maraton-delavnice

http://www.prvagim.si/kulturni-maraton-2014-fotografska-delavnica

http://www.prvagim.si/kulturni-maraton-2014-predstava-dogodek-v-mestu-gogi

http://www.prvagim.si/kulturni-maraton-2014-koncert-pevskega-zbora

Dostopnost