Intervju z Joejem Bladesom

Joe Blades je kanadski pesnik, umetnik, založnik in predsednik samostojne literarne založbe Broken Jaw Press Inc., ki jo je ustanovil leta 1984. Tri njegove knjige so bile prevedene tudi v srbščino. I. gimnazijo v Celju je obiskal 12. oktobra, kjer se je pogovarjal z dijaki o svoji poeziji in Kanadi.

 

Kdaj in kako ste se začeli ukvarjati s pisanjem?

Pisati sem začel sem že v srednji šoli. Po srednji šoli sem odšel v Toronto in se nekega dne udeležil večera odprtega mikrofona. Tam sem spoznal ostale pesnike, ki so ovrednotili moje pisanje in mi dali nekaj nasvetov. Povabili so me tudi na literarne delavnice, obisloval sem jih vsaka dva tedna.

 

Od kod jemljete navdih?

Navdihuje me veliko stvari, na primer narava in čuti. Velik vpliv name  ima tudi urbano okolje, o katerem pišem in kjer spoznam veliko ljudi, ki mi zaupajo svoje zgodbe.

 

Vas ob pisanju spremlja kakšna posebna rutina?

Večinoma le takrat, kadar moram kaj napisati. Sicer pišem, ko dobim navdih. Moj pisalni stroj je vedno na pisalni mizi in pripravljen na pisanje …

 

Kdo je vaš najljubši pesnik? Zakaj?

Če bi moral izbrati, bi rekel, da je to bill bissett. Všeč sta mi njegova igra z jezikom in njegovo edinstveno črkovanje. Šele ko bereš njegove pesmi na glas, razumeš, kaj želi povedati, če pa bi prebiral vsako črko posebej, njegove pemi ne bi imele nobenega smisla.

 

Pišete v angleščini?

Večinoma pišem v angleščini, napisal pa sem tudi nekaj pesmi, ki so mešanica angleščine in francoščine. Ko pišem, vedno uporabim originalne besede in izvirni jezik, zato se v mojih pesmih pojavljajo besede iz več kot trinajstih jezikov.

 

Obiskali ste že veliko različnih mest in držav. Ali lokacija vpliva na vaše pisanje?

Ja, lokacija ima zelo velik vpliv na moje pisanje, s sabo imam beležko in vanjo vedno zapisujem zanimive podatke s potovanj.

 

Vas poleg literature zanimajo tudi druge umetnosti?

Seveda me. Po maturi sem dobil fotoaparat, ker me je fotografiranje zanimalo že od nekdaj. Diplomiral sem iz izraznih umetnosti. Všeč so mi tudi kipi, prav tako pa sem sodeloval v performansih, kjer sem pisal na pisalni stroj.

 

Ali se trenutno ukvarjate s čim novim?

Ukvarjam se z novimi pesmimi. Zadnje čase sem večinoma predstavljal svoje eseje na akademskih srečanjih. Vedno razmišljam o pesmih in pišem zgodbe v glavi.

 

Tadej Počivavšek, 3. c

(Opomba: ime in priimek avtorja billa bisetta sta v intervjuju napisana z malo začetnico, ker avtor tako želi.)

Dostopnost