Gostovanje španskih učiteljev

V sklopu projekta Erasmus + ka101 smo od 9. do 13. maja pri nas gostili profesorja s španske šole IES Ordoño II, iz Leóna. Francisco Fernández Robles, profesor geografije in zgodovine, ter Benjamín Díaz Crespo, profesor športne vzgoje, sta pri nas opravljala t. i. sledenje na delovnem mestu (job shadowing).

V ponedeljek ju je v svoji pisarni najprej sprejel in pozdravil gospod ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, ki je z njima preživel še veliko naslednjih dni in jima je poleg strokovnih šolskih zadev povedal tudi marsikatero anekdoto. Jože Petrak Zajc jima je razkazal šolo, ki je oba navdušila, tako sama stavba kot tudi opremljenost, čistoča in urejenost prostorov (v Španiji namreč marsikatero steno »krasijo« razni napisi in risbice). Poseben vtis so nanju naredili tudi naši dijaki, ki so zelo lepo vzgojeni in precej bolj umirjeni. V torek sta si ogledala, kako poteka pouk športne vzgoje pri profesorici Maji Medvešek in kemije pri profesorici Lei Jusufović Glažar, zvečer pa sta se udeležila Večera plesa, ki je oba navdušil. V sredo sta zjutraj najprej prisostvovala pri pouku geografije pri profesorici Nataši Marčič, pozneje pa še zgodovine pri profesorici Tatjani Rozman. Za naše dijake, ki se učijo špansko, sta pripravila dinamično uro na temo španskih regionalnih športov in geografije in ugotovila, da so tudi naši dijaki precej sramežljivi, ko je treba spregovoriti v tujem jeziku pred skupino ljudi. So pa veliko zgovornejši (in imajo dober nivo španščine) v manjših skupinah. V četrtek sta se udeležila srečanja klasičnih gimnazij, ki je oba navdušilo in ga bodo verjetno izvedli tudi v Španiji. Maturantki Tinkara Udovč in Katarina Klara Rehar sta jima pomagali s prevodom in razlago dogajanja v španščino. Zvečer pa sta se udeležila dobrodelnega koncerta MeMPZ I. gimnazije v Celju, posvečenega 100. obletnici rojstva Karla Destovnika – Kajuha, ki ju je prav tako navdušil, saj sta nas vprašala, ali so vsi naši pevci profesionalci. V petek, ki je prišel prehitro, sta se poslovila in polna lepih vtisov in s kakšnim kilogramom več vrnila v Španijo.

Poleg uradnega dela, kjer sta spoznavala naš učni sistem, metodiko in didaktiko, smo za španska kolega pripravili tudi »spremljevalni program«: poleg Celja sta tako spoznala tudi Velenje, Ptuj in Maribor, kjer nas je po mestu vodil domačin, profesor Uroš Arnuš, ter Stari grad Celje, kjer nas je strokovno vodila profesorica Tatjana Rozman. Oba profesorja sta se preizkusila v vodenju v angleščini in nalogo odlično opravila.

Pri izvedbi programa pa sva sodelovali tudi profesorici Eva Tratnik in Nataša Peunik.

Veseli smo, da smo imeli priložnost gostiti kolega z naše partnerske šole, saj so tovrstna srečanja odlična priložnost za širjenje znanja, za prakticiranje tujih jezikov in za navezovanje stikov. V letošnjem šolskem letu smo prijavili kar dva mednarodna projekta Erasmus + in tako počasi in zanesljivo stopamo v mednarodne vode.

Dostopnost