Ekskurzija za glasbenike v Linz

V četrtek, 18. januarja 2018, smo izvedli ekskurzijo za glasbenike v Linz. Udeležili so se je predvsem dijaki glasbene gimnazije in vzporednega glasbenega izobraževanja, nekaj pa je bilo tudi glasbenih navdušencev iz splošnih oddelkov.

Potovali smo v organizaciji agencije Orel. Dijake smo spremljali profesorji Darja Marčič, Peter Tovornik in Adriana Požun Pavlovič.

Vtise z ekskurzije v Linz je takole strnila dijakinja vzporednega glasbenega izobraževanja iz 2. b-razreda, Zarja Križnik:

Po dolgi vožnji smo prispeli v Linz, mesto ob Donavi, ki je za Dunajem in Gradcem tretje največje v Avstriji. Združuje pestro zgodovino in modernost, kreativnost ter mednarodni utrip. Kot mesto raznolike kulture nudi pestro paleto zanimivosti od stare glasbe in gledališča do interaktivne umetnosti.

Najprej smo se podali na ogled koncertne hiše Brucknerhaus, poimenovane po skladatelju Antonu Brucknerju, ki je v Linzu več let deloval kot skladatelj, organist in dirigent. Sprehodili smo se po vseh treh dvoranah in prisluhnili razlagi tamkajšnjega vodiča. Med drugim je izpostavil odlično akustiko Velike dvorane, ki jo je občudoval tudi sloviti Herbert von Karajan.

Pot nas je nato vodila na Anton Bruckner Privatuniversität, zasebno univerzo za glasbo, ples in gledališko umetnost, kjer sta nas pričakala nekdanja dijaka naše gimnazije Neža Šporer in Andrej Hernavs, študenta glasbene univerze. Z nami sta delila svoje študijske izkušnje, odgovarjala na naša vprašanja in nam dovolila pokukati v učilnice ter sobe za vadenje. Ogledali smo si koncertno dvorano in imeli celo priložnost poslušati koncert stare glasbe, ki sta ga pripravili izvajalki na violi da gamba. Moderen, a topel ambient univerze nam je ostal v prijetnem spominu.

Nato smo se spočili ob kosilu in sami malce raziskali staro mestno jedro. Sprehodili smo se med očarljivimi zgradbami; v eni izmed njih je Mozart leta 1783 ustvaril svojo »Linško simfonijo«. Očarala in presenetila nas je tudi mogočna linška katedrala, ki je največja cerkev naše severne sosede in je zato v času Avstro-Ogrske na Dunaju dvignila kar nekaj prahu.

Čakala sta nas še dva zanimiva ogleda.  Najprej smo se podali v Landestheater Linz, kjer prirejajo gledališke in glasbeno-gledališke predstave – opere, operete, muzikale in otroške opere. Poleg veličastne dvorane smo v okviru  vodenega ogleda smeli »pogledati za zaveso« in spoznati sicer za javnost zaprte prostore – zaodrje, garderobe in številne delavnice. Spoznali smo, kaj vse je potrebno za  bleščečo podobo predstave, ki jo potem vidimo s sedežev dvorane.

Obiskali smo tudi Ars Electronica Center, moderno ustanovo za elektronsko in hibridno umetnost. V posebnem studiu smo lahko spoznavali svet ustvarjanja elektronske glasbe in se preizkusili v igranju na enega prvih elektronskih inštrumentov – teremin. V BioLabu in FabLabu smo se od glasbe malo oddaljili in spoznali 3D-tiskanje ter elektronsko mikroskopiranje. Tisti dovolj pogumni, ki so se javili za prostovoljce, so dobili svoj izolirani DNA ali sliko očesne mrežnice, ki je pri vsakem človeku unikatna.

Proti domu smo se odpravili utrujeni, a zadovoljni. Linz smo spoznali kot mesto prihodnosti in priložnosti, tako v kulturi, posebej glasbi, kot v znanosti in tehnologiji. Morda se bo kdo izmed nas odločil za ponovni obisk mesta ob naslednjem festivalu Ars Electronica ali pa celo nadaljeval svojo glasbeno pot kot študent Brucknerjeve univerze.

 

 

 

 

 

 

Dostopnost