Dan Zdrave šole na I. gimnaziji v Celju

Zdravje posameznika je temeljni steber zdravja skupnosti in celotne družbe. S tem v mislih je I. gimnazija v Celju že 26 let predana promociji zdravja s programom Zdrave šole. Letos smo 10. aprila 2024 organizirali Dan Zdrave šole, ki je bil posvečen temi Zdravje in borilne veščine.

Dijaki so imeli priložnost sodelovati na različnih delavnicah in se udeležiti športnih aktivnosti, ki so poudarjale pomembnost zdravja in samozavesti.

Dijaki prvega letnika so se udeležili delavnic o spolnosti, ki so jih vodili študenti medicine. Dijaki drugega letnika so izvedli  delavnico o zdravju srca s študenti medicine ter prisluhnili predavanju Mitje Duha o zasvojenosti. Dijaki tretjega letnika so spoznavali pomen varnosti v prometu s predavanjem Vozim, vendar ne hodim z ambasadorko Zavoda VOZIM, medtem ko so dijaki četrtega letnika prisluhnili predstavitvi preventive v zdravju zavoda Europa Donna. Posebej za naše športne oddelke je svoje izkušnje o izgorelosti v športu delil bivši dijak Lucijan Zalokar, avtor knjige Tek na robu živčnega zloma.

Med športnimi aktivnostmi so dijaki spoznavali osnove različnih borilnih veščin s poudarkom na samoobrambi. Preizkusili so se v taekwondoju, karateju, judu, boksu in ju-jitsu. Dijaki tretjega letnika so si ogledali predstavitev vojske in vaj na vojaškem poligonu, dijaki četrtega letnika pa so opravili test hoje na 2 km.

Zaposlenim je Center za krepitev zdravja Celje omogočil analizo testa hoje ter pripravil kratko predstavitev oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Dan Zdrave šole je bil odlična priložnost za promocijo zdravja in spodbujanje dijakov k ozaveščeni skrbi za svoje zdravje. Vzdušje je bilo odlično, hkrati pa smo poudarili, kako dragoceno je zdravje in da je treba zanj skrbeti vsak dan.

V soboto, 6. 4. 2024, smo se predstavili v celjskem mestnem jedru na prireditvi Dan zdravja 2024. Sodelovale so dijakinje 3. d-razreda in predstavile minuto za zdravje ter skupaj z mimoidočimi osnovnošolci izvedle skakanje s kolebnico, dijakinje krožka za trajnostni razvoj pa so obiskovalcem podarile nekaj svojih izdelkov s šolskega vrta. Na stojnici smo predstavili še Kajuhovo flaško, med obiskovalce pa razdelili zloženko I. gimnazija, 25 let v slovenski mreži Zdravih šol in jabolka.

Tim Zdrave šole

 

Dostopnost