Naši dijaki odlični na 20. Frankofonskem dnevu

Ljubitelji francoščine smo se ponovno zbrali na Frankofonskem dnevu, kjer smo 22. marca v Celjskem domu praznovali dvajseto obletnico te prireditve. Letos so učenci, dijaki in njihovi mentorji odkrivali, kako zveni francoščina na različnih kontinentih. Sodelovalo je osem osnovnih šol in osem gimnazij.

Prireditev je bila odlično obiskana, v Celjskem domu se je zbralo okoli 400 frankofonov in frankofilov. Prisotni so bili tudi številni tuji gostje, med njimi veleposlanica republike Francije, njena ekscelenca Marion Paradas, direktor Francoskega inštituta v Sloveniji Jean-Luc Goester in predstavnik fundacije Wallonie-Bruxelles International Nicolas Hanot.

I. gimnazija v Celju je v letošnjem letu prevzela velik del organizacije in izpeljave Frankofonskega dne, saj sta Andreja Lorenčak, profesorica francoščine na naši gimnaziji, in francoska lektorica Mary Ellen Ramasiamanana Virtič februarja prevzeli koordinacijo projekta, ki sicer poteka pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Francoskega inštituta v Sloveniji, Wallonie-Bruxelles International ter I. gimnazije v Celju.

Prireditev sta simpatično povezovala naša “Francoza” Maša Krajnc in Idris Gadour Šentjurc. Naši dijaki so se izkazali tudi  v pevskih točkah. Amadea Begović je ob spremljavi Neje Stojnić in Mihe Ambroža prireditev slovesno otvorila z La vie en rose, nepozabno pesem Edith Piaf.  Maša Krajnc, Saša Jovanović, Tilen Teržan pa so ob spremljavi Mihe Ambroža, Tima Šlosarja in Reneja Rateja predstavili švicarski duet Aliose. Dijaki so odlično nastopili in za svoj nastop prejeli številne pohvale.

20. Frankofonski dan je v sodelovanju z Wallonie-Bruxelles International še dodatno popestril belgijski pevec Cédric Gervy, ki se je s koncertom predstavil ob 10.45 v Kavarni Celjskega doma, kjer so dijaki in učenci pripravili razstavo kulinaričnih dobrot in posebnosti frankofonskih dežel, ki so jih raziskovali. Cédric Gervy, ki je znan po izvirnih besedilih, je dodal zadnji kamenček v mozaik prireditve.

Dijakom tudi mi za odlične nastope in prijetno povezovanje prireditve iskreno čestitamo! Hkrati se zahvaljujemo tudi vsem dijakom, ki ste pomagali pri sami izvedbi letošnjega Frankofonskega dne.

 

 

Dostopnost