Utrinki z delavnic za osnovnošolce 2018/19

Hum, ça sent bon

V januarski delavnici smo odkrivali bogastvo francoske kuhinje in se lotili priprave jedi »po francosko«. Učenci so pripravili kanapeje in sadno solato. Recepta sta bila v francoščini, učenci pa so se zelo dobro znašli in pripravili odlične jedi, ki so bodoče srednješolce prepričali, da je francoska kuhinja pravi raj za gurmane.

Barvni detektiv

V januarju smo kemiki pripravili še drugo delavnico za osnovnošolce. Udeležili so se je učenci Osnovne šole Frana Krajnca Polule, I. osnovne šole, Osnovne šole Prebold, III. osnovne šole, Osnovne šole Hudinja in Osnovne šole Ljubečna. Zaradi velikega zanimanja smo jo morali izvesti kar dvakrat. Devetošolci so se spremenili v detektive ter s pomočjo barv plamena in oborin odkrivali ione v svojih vzorcih. Najprej so spoznali, s kakšnimi barvami obarvajo plamen natrijevi, kalijevi in litijevi ioni. Za tem pa so se seznanili še z barvami oborin, ki jih srebrov nitrat tvori s kloridnimi, bromidnimi in jodidnimi ioni. Opremljeni s tem znanjem so se lotili odkrivanja ionov v svojih skrivnostnih vzorcih in prav vsi so uspešno opravili detektivsko nalogo. Na koncu so si ogledali še nekaj atraktivnih poskusov z natrijem in njegovimi »sorodniki« iz prve skupine periodnega sistema.

Ob koncu so vsi zapisali, da jim je bila delavnica všeč. Nekaterim poskusi, drugim bolj čokoladice. A tako je pri nas na Kajuhu. Za vsakega se kaj najde.

La magie de Noël

December je čas za druženje in ustvarjalnost ter čas, ko se prepustimo čaru božiča. V decembrski francoski delavnici smo si božično vzdušje pričarali s francoskimi božičnimi pesmimi, učenci so spoznali božične običaje v Franciji, izdelali božične okraske ter si na koncu zaželeli Joyeux Noël.

Biološka delavnica Dihanje in aktivnost

Letošnjo delavnico za osnovnošolce smo namenili spoznavanju, kako aktivnost vpliva na dihanje. Učenci so s pomočjo naših dijakov, članov biološkega krožka izvajali  klasičen eksperiment in eksperiment s pomočjo IKT tehnologije pri katerem so ugotavljali količino O2 in CO2  v izdihanem zraku v mirovanju in ob aktivnosti.

»Velika moč majhih kapljic«

Za udeležence kemijskih delavnic  smo 14. in 15. 11. 2018 pripravili razstavo nekaterih zdravilnih rastlin in njihovih pripravkov. Posebno pozornost smo namenili pridobivanju eteričnih olj in hidrolatov. V alembiku smo v ta namen prikazali parno destilacijo rmana. V nadaljevanju so udeleženci delavnic izdelali svoj roll-on za dvig koncentracije in spomina, napolnili epruvetke s sivkinim hidrolatom in izdelali potpuri iz pripravljene mešanice posušenih rastlin. Dišeče izdelke so opremili z etiketami in jih z veseljem odnesli s seboj. Za prijetno vzdušje smo poskrbeli s toplim domačim zeliščnim čajem in čokoladicami. Pri izvedbi so pomagale članice krožka za trajnostni razvoj. Iskrena hvala vsem!

Več fotografij si lahko ogledate na povezavi: http://naravoslovci.splet.arnes.si/za-osnovnosolce/#1

Dostopnost