Zlati makron in Francoski dan

V okviru tujejezičnih dni, ki jih organizira dijaška skupnost, je smo v petek, 13. aprila, pripravili Francoski dan. Dogajanje na šoli smo popestrili s francosko glasbo med odmori in z radijsko oddajo, posvečeno francoščini, francoski kulturi in dogodkom, ki jih prirejajo naši »Francozi«.

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji smo ta dan pripravili tekmovanje v peki francoskih sladic »Macaron d’or« ali »Zlati makron«.  Dijaki so dokazali, da jim gre peka odlično od rok, saj so se pred ocenjevalno komisijo bohotile odlične sladice: tarte Tatin, hruškova pita, limonina pita, čokoladni mousse, clafoutis, mille feuilles, čokoladni makroni, profiteroles, manjkale pa niso niti magdalenice.

Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali: ravnatelj dr. Anton Šepetavc, francoska lektorica Mary Ellen Ramasimanana Virtič, angleški lektor Gerry Britovšek, profesorica angleščine in francoščine Uršula Zdovc ter predstavnika dijakov Idris Gadour Šentrjuc (1. č) in Tilen Teržan (4. e), je imela zelo težko nalogo. Komisija je ocenjevala težavnost recepta, izgled sladice, njen okus ter teksturo in odločila, da je med vsemi odličnimi sladicami najboljša »tarte au citron« – limonina pita, ki sta jo pripravili Lena Grasselli in Špela Capello, dijakinji 1. d-razreda. Drugo mesto so si prislužili čokoladni makroni Pie Marolt iz 4. c, tretje mesto pa je pripadlo znameniti obrnjeni jabolčni piti »tarte Tatin«, ki sta jo prav tako pripravili Lena Grasselli in Špela Capello.

Na prireditvi sta nam voditelja Maša Krajnc (4. c) in Tilen Teržan (4. e) predstavila glavne značilnosti znamenite francoske kuhinje. Dijaška skupnost je poskrbela za pokušino francoskih rogljičkov, francoskega sira in baget. Za posebej prijetno vzdušje pa so dijaki poskrbeli z glasbenimi nastopi in predstavili izbrane pesmi Francoskega večera.

Vsem sodelujočim za odlične sladice iskreno čestitamo!

 

Dostopnost