Zlata MEPI odprava na Madeiri

Naši zlatniki so se med 24. 10. in 1. 11. mudili na portugalskem otoku Madeira, kjer so v okviru projekta MEPI – Mednarodno priznanje za mlade opravljali zlato pustolovsko odpravo. Na Madeiro smo se odpravili skupaj s kolegi in dijaki Srednje zdravstvene šole Celje, saj je na zlati stopnji pravilo, da mora odpravo ocenjevati zunanji ocenjevalec. 

Prva dva dneva smo preživeli v otoškem glavnem mestu Funchal, kjer smo si ogledali tamkajšnje znamenitosti, se v košarah spustili po hribu, z ladjico smo šli gledat delfine in želve, ki so se našim radovednim očem skrile, dijaki pa so izkoristili izlet za kopanje v morju in snorkljanje. Zvečer smo šli poslušat fado (tradicionalno portugalsko glasbo, katere glavna tema je povezana z najbolj znano portugalsko besedo saudade, ki jo navadno prevedemo kot nostalgično hrepenenje po nečem, kar smo izgubili), poskusili pa smo tudi lokalno specialiteto ribo espada. Dneva sta bila namenjena tudiskupinski dinamiki, načrtovanju poti, nabavi hrane in pijače za odpravo. 

Prvi dan odprave se je uradno začel v nedeljo, 27. 10. Dijaki so štartali na severu otoka, v mestecu São Vicente in se preko Seixala spustili do Ribeire da Janela. Pot je bila sončna (kljub deževni napovedi) in zelo raznovrstna. Dijaki so popoldne postavili kamp, si pripravili topel obrok, se na kratko vrgli v morje in se družili. 

Drugi dan pustolovske odprave se je začel ob 8h zjutraj, dijake je čakala pot dolga (več kot 20 kilometrov), saj so se iz Ribeire de Janela povzpeli do Levade de Ribeira da Janela. Levada je namakalni kanal ali akvadukt značilen za Madeiro. V preteklosti so jih gradili, da bi s severnega in severozahodnega dela otoka speljali vodo na jugovzhodni del, ki je bolj ugoden za bivanje in kmetijstvo. Na kontrolni točki na sredini poti so si dijaki skuhali obrok, nato pa pot nadaljevali do obmorskega mesteca Porto Moniz, ki je znan po naravnih bazenih, ki so jih z veseljem preizkusili tudi zlatniki. 

Treji dan pustolovske odprave se je začel s premikom proti vzhodu. Štart je bil nad mestecem Porto da Santa Cruz. Pohodniška pot Vereda do Larano jih je najprej vodila do razgledne točke Boca do Risco in je bila prečudovita, saj so jih spremljali čudoviti pogledi na ocean. Drugi del poti je bila Levada do Caniçal. Šotore so tokrat postavili na repu Madeire, na Ponto do São Lourenço (rt Sv. Lovrenca). 

Četrti dan odprave se je začel s premikom šotorov na še bolj skrajno točko rta Sv. Lovrenca (Casa da Sardinha) nato pa so se dijaki odpravili na zadnjo etapo, ki jih je vodila nad mestecema Machico in Santa Clara. Ravno prav utrujeni, predvsem pa zadovoljni in veseli so odpravo zaključili v mestecu Machico, kjer so jih čakale pice. Še eno noč so prespali pod zvezdami (in letali, saj je kakih 10 kilometrov stran letališče, ki se zadnjih nekaj let imenuje po svetovnem nogometnem zvezdniku, domačinu Cristianu Ronaldu), naslednji dan pa je bil namenjen počitku in sprostitvi. 

Dijaki obeh šol so potovali po bolj ali manj istih poteh, vsak v svojem ritmu, v osmih dneh so se imeli priložnost zelo dobro spoznati in gotovo so se ustvarila nova prijateljstva in se odprli novi pogledi na življenje. Spremljevalcem na poti sta pomagali dve zlatnici, Ana in Anja, bivši dijakinji Srednje zdravstvene šole.

Kaj povedati ob zaključku? Zlata odprava je zadnja in najbolj zahtevna stopnja MEPI pustolovskih odprav. Dijaki so si za pot na ramena oprtali med 14 in 19 kilogramov težke nahrbtnike, načrtovati so morali vso hrano, si priskrbeti ustrezno količino vode, se odreči mobilnim telefonom in znati bivati s samim seboj in drugimi. Prehodili so več kot 20 kilometrov na dan, nato pa je bilo treba še postaviti kamp. Vse to in še več so odlično prestali in lahko smo ponosni, da imamo tako pogumne in samostojne fante in dekle!

Naše zlatnike zdaj čaka še poročilo o namenu odprave (snemanje filma) in zaključek področij, ki so si jih izbrali. Šele ko vse to zaključijo, gredo na slovesno podelitev zlatih priznanj, ki je bila doslej na Brdu pri Kranju. Verjamemo, da bodo vse to uspešno opravili!

Zlatniki I. gimnazije (Sneguljčica in pet palčkov), ki so prehodili Madeiro, so: Nika Brance, Lovro Drofenik, Jan Koren, Luka Mak, Aljaž Mavrič in Matjaž Pinter. Na poti z njimi sva bili: ocenjevalka Bernarda Jug, ki je – kot je napisano v uvodu – ocenjevala Srednjo zdravstveno šolo in spremljevalka naše skupine, Nataša Peunik. 

Dragi dijaki, iskrene čestitke za odlično opravljeno odpravo!

Fotografije Matjaža Pinterja si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.facebook.com/pg/prvagim/photos/?tab=album&album_id=2479640815659028&__xts__%5B0%5D=68.ARBsIHNzP64n5u5fF21lo69XT3TI7ovDvwLwFWKFWzaj3CiMQ6T6ZqIXJj-ugGC8GhPnCcOLnf2esbJ9CIw1X_h6_zKXAdf2Um0q-PQz8yNjaCmvl93cQYdDS5Zl1eL9997dmpFhRNTTFN7tugfjGAFF46lJ85DNCqIKm15EuUqCnFXNBci3Atg2IEMWkQmVSV1YKeYnyMCw1c2ElvVh6rpK5MSf_pWGKht_Zp2euFetcl2VMZFMkW7eIWhKAL6HP_A5NVcC0hyQYM6CbA8sDlM4hjZ031AZ7HvFt_TxjjpUbQVNkhmuKcz_f2c_ehXLu8pW8s85H2vFZtif8nLe089C9pWxeMWQfEbhgAaZJfizLiP5wZkzv7fsOLGwq7xjGE_X8rRnGxU_GnmENd5_l47KLF2aqGZLiaSv1sNl3DJL5uPYbfW0zV_Ki6oiHvYYMXIIpwkYmKzRVFpY7S2cnQtxww&__tn__=-UC-R

  

    

Dostopnost