Vtisi z ekskurzije glasbenikov na Dunaj

V četrtek, 26. januarja 2017, smo obiskali Dunaj  – pomembno glasbeno središče Evrope, ki se ponaša z veličastno tradicijo ter pestrim študijskim, koncertnim in opernim življenjem. Glasbeno podobo Dunaja so ustvarjali Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, J. Strauss, Mahler, Schönberg … Ob obisku pomembnih ustanov smo spoznavali  današnji glasbeni utrip cesarskega mesta.

Ekskurzije se je udeležilo 45 dijakov ter 4 profesorice: Andreja Bevc, Alenka Prebičnik Sešel, Anja Zalokar in Adriana Požun Pavlovič.

Dijakinja 1. letnika umetniške gimnazije Mina Brezić je ob pomoči Bora Kračuna Pižmohta in Matije Kocbeka takole strnila vtise s poti.

Zgodaj zjutraj smo odrinili na Dunaj. Ura je bila šele štiri, zato nas je večina na avtobusu spala.

Ko smo prispeli, smo se razdelili na dve skupini. Najprej smo si ogledali operno gledališče Theater an der Wien, kjer smo izvedeli, da je mesto poimenovano po reki Wien.

Vodnik nam je povedal, da je ta operna ustanova specializirana za barok in moderno dobo. Vstopnice stanejo od 25 do 200 evrov,  odvisno od mesta v dvorani. Določeno operno delo izvajajo en mesec, nato sledi nova produkcija.  S postavljanjem različnih scen imajo namreč  zelo veliko dela. Ogledali smo si veliko rdeče-zlato dvorano ter se spustili 8 metrov pod zemljo, kjer so nam pokazali napravo,  ki premika  celoten sistem na odru. Pokukali smo tudi v garderobo in v sobo z ličili za igralce, kjer  je velika težava pomanjkanje prostora.

Po ogledu so nekateri ostali ob reki Wien, drugi pa so se sprehodili do največje nakupovalne ulice na Dunaju – Mariahilfer  Straße.

Ko smo se okrepčali in malo odpočili, smo se sprehodili do Musikvereinplatza. Tam nas je  pričakala nekdanja dijakinja naše gimnazije Monika Volarič, ki zdaj obiskuje Musik und Kunst Privatuniversität. Opisala nam je svojo pot do  glasbenega študija, predstavila študijske smeri na njihovi univerzi, pogoje vpisa in predmetnik ter odgovorila na naša vprašanja.  Kot glasbeniki upamo, da tudi nas čez nekaj let čaka podobna prihodnost.

Nato smo se odpravili na voden ogled stavbe Musikverein, v kateri smo si poleg dvoran z različno akustiko (metalna, steklena, kamnita in lesena dvorana) ogledali tudi veliko zlato dvorano, v kateri vsako leto priredijo znameniti novoletni koncert. To doživetje nas je vse očaralo.

Pod tem vtisom smo se odpravili proti državni operi – Staatsoper. Dunajčani z njo niso bili zadovoljni, saj naj bi bila premajhna in preveč podobna banki. Ob ogledu dvorane smo bili šokirani, ko nam je vodnik povedal, da najem lože za osem oseb na dunajskem opernem plesu stane 20 000 evrov.

Že rahlo utrujeni smo prispeli do Hiše glasbe – Haus der Musik. Takoj smo pozabili na boleče noge, ker smo videli in slišali marsikaj zanimivega, npr.  zvoke, ki jih zarodek zaznava v materinem trebuhu, in nenavadne zvoke, ki jih omogoča današnja tehnologija. Spoznavali smo  tudi zgodovino avstrijske glasbe, skakali po klavirskih stopnicah in se celo preizkusili v dirigiranju dunajskim filharmonikom.

Potem smo se sprehodili do katedrale svetega Štefana (Stephansdom) in si v bližini ogledali Mozartovo hišo.

Prosti čas do odhoda smo preživeli na  Stephansplatzu ali Schwedensplatzu, nekateri pa smo ubrali pot do največjega kanala Donave.

Polni lepih vtisov smo se vrnili na avtobus in se odpeljali domov. 

Dostopnost