Vroč koncert Glasbene šole Celje v Dvorani Kajuh

Na vročo in  soparno nedeljo, 5. junija, bi moral biti v idiličnem ambientu Starega gradu  koncert orkestrov Glasbene šole Celje Po poteh celjskih skladateljev. Zaradi kočljive vremenske napovedi (nevarnost dežja in celo toče) smo ga s prijaznim dogovorom med šolama prestavili pod streho, v našo Dvorano Kajuh.

Spektakularni koncert (7 orkestrov, okrog 300 nastopajočih instrumentalistov in pevcev, kakšnih 1000 poslušalcev) je odprl Pihalni orkester pod taktirko Dejana Podbregarja. Za mladimi pihalci se je navdušeni publiki predstavil Harmonikarski orkester pod vodstvom dirigenta Dejana Kušerja. Ti so svoj nastop popestrili s solistko, profesorico petja Mojco Hladnik, ki je čudovito odpela znamenito Lastovko Jureta Robežnika.

Sledil je Mali pihalni orkester z dirigentom Aljošo Jurkoškom, ki je premierno zaigral skladbo tudi naše profesorice in skladateljice Urške Orešič Šantavec Otroške igre, nato pa sta zaigrala še Orkester saksofonov pod vodstvom Vilka Krofliča in Mali godalni orkester z dirigentko Petro Arlati Kovačič in odlično solistko, pianistko Frančiško Švab (mentor: mag. Primož Mavrič). Predzadnji je občinstvo razgrel Extra band z dirigentom Bojanom Logarjem in solistko, pevko Julijo Dermol (mentor: Boštjan Korošec).

Prekrasen, vroč večer so zaključili odlični Simfonični orkester z dirigentom Matjažem Brežnikom in Revijski orkester (dirigenta: Matjaž Brežnik in Bojan Logar) ter Vokalna skupina MBH (zborovodkinja: Mojca Hladnik) z gosti: Mešanim mladinskim pevskim zborom I. gimnazije v Celju in Akademskim pevskim zborom Kajuh (zborovodja obeh: Tomaž Marčič).

Veličastno je najprej izzvenel del simfonične suite Friderik in Veronika, ki jo je ob 200-letnici I. gimnazije napisal naš nekdanji dijak, evropsko priznani skladatelj in dirigent Anton Kolar (1942–2021). S skladbo iz muzikala Veronika Deseniška (avtor: Leon Firšt) sta z orkestrom nastopila tudi solista, naša Martin Mutec (mentor: Davor Mikulić) in Neža Zevnik.

Zaigrali in zapeli so tudi himno Glasbene šole Celje, ki je bila ustvarjena ob 110-letnici javnega glasbenega šolstva v Celju Svet brez mej (avtor besedila: Tone Kregar, tema himne: Bojan Logar, obdelava in instrumentacija: Peter Tovornik).

Glasbene točke so z besedili o Celjskih grofih prepletli člani Gledališča Zarja, v celoto pa jih je povezala Urška Majcen.

Nepozabni večer se je efektno zaključil z letošnjimi predstavniki Slovenije na Evroviziji v Torinu, skupino LPS (v njej igra tudi naša Zala Velenšek, 3. g). LPS-ovci so nastopili skupaj z revijskim orkestrom in premierno v novi, orkestrski preobleki, izvedli svoj hit Disko.

Ponosni smo, da smo z našo partnersko Glasbeno šolo Celje uspeli izvesti tako organizacijsko zahteven koncert. Iskrena hvala ravnatelju Glasbene šole Celje, prof. Simonu Mlakarju, in vsem kolegom učiteljem ter še drugim na GŠ Celje in I. gimnaziji zaposlenim za odlično sodelovanje, dobro opravljeno delo in medsebojno zaupanje.

Vsem glasbenikom, pevcem, dirigentom, umetniškim vodjem, zborovodjem, mentorjem in skladateljem (med njimi imajo krepek delež sedanji ali nekdanji dijaki I. gimnazije) iskreno čestitamo za čudovit večer, ki bo še dolgo ostal v spominu. Nikakor ne samo zaradi vročine v dvorani. To je bil res spektakularen koncert!

Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost