Uspela je izmenjava Grevenbroich – Celje

V zadnjem tednu pouka smo na šoli gostili devetnajst dijakov in dijakinj ter dva profesorja z gimnazije Erasmus-Gymnasium Grevenbroich. Pobuda za izmenjavo na temo “Trajnost in trajnostni razvoj” je prišla ravno z omenjene gimnazije, ki je akreditirana za izmenjave v okviru programov Erasmus+, posredovala pa jo je vodja Kabineta župana mag. Barbara Bošnjak. Grevenbroich in Celje sta namreč partnerski mesti.  Sodelovalo je dvanajst naših dijakov in dijakinj.

Za sodelujoče v izmenjavi smo pripravili pester program. Kot izhodišče za razmišljanje o osrednji temi projekta so dijaki izračunali svoj ekološki odtis in se na ta način soočili s svojim osebnim ekološkim dolgom: Koliko planetov Zemlja bi potrebovali, če bi vsi živeli na enak način kot jaz? Po kritičnem ovrednotenju rezultatov smo prešli k aktivnostim, ki so poglobile razmišljanje o možnostih trajnostnega ravnanja na osebni in lokalni ravni. Tako so se dijaki pri kemijski delavnici najprej seznanili z možnostjo uporabe naravnih zdravilnih učinkovin iz zelišč in njihovo uporabo v kozmetiki, potem pa so v laboratoriju sami izdelali dišavno sol, zeliščna mazila, deodorant, s postopkom parne destilacije pa so pridobili pridobili hidrolat rožmarina. Pri biološki delavnici pa so najprej spoznavali (žive) žuželke, nato pa izdelovali naravne repelente.

Dijaki so obiskali tudi Hmeljarski inštitut Žalec, kjer so si ogledali zeliščni vrt s poudarkom na uporabi zelišč v kozmetiki, prehrani in zdravilstvu. Vedno znova jih je agronominja opozarjala na pomen lastnega znanja pri uporabi učinkovin, na odgovorno ravnanje do okolja in na skrb za ohranjanje narave. Dijakom so predstavili tudi postopek varjenja piva, udeležili pa so se še predavanja o biorazgradljivi hmeljarski vrvici, ki se pri pravilnem postopku kompostiranja stoodstotno razgradi in tako v kompostu in okolju za njo ne ostaja nobena za okolje obremenjujoča sintetična snov. Predstavili so tudi nekaj stoodstotno biorazgradljivih in kompostabilnih izdelkov iz hmeljevine, npr. vrtnarske lončke, embalažo za steklenice in kozmetično embalažo za kreme.

Na celodnevni ekskurziji v Ljubljani so dijaki po skupinah iskali in fotografirali primere zelene dobre prakse, ki potrjujejo trajnostno naravnanost našega glavnega mesta. Opazili so, da je mesto zaprto za avtomobilski promet, predvsem gibalno oviranim, starejšim in turistom je za vožnjo po središču mesta na voljo brezplačni prevoz z električnim vozilom Kavalir, sistem izposoje koles BicikeLJ, stoječi ulični koši za ločevanje odpadkov in podzemni zbiralniki odpadkov, mlečni avtomati s ponudbo ustekleničenega mleka lokalne pridelave, prodaja lokalnih pridelkov na mestni tržnici, Tivoli – zelena znamenitost Ljubljane… V šoli so dijaki fotografsko gradivo s terena po skupinah predstavili s pomočjo aplikacije padlet. Pri predstavitvi so se osredotočili predvsem na naslednje vidike: Zakaj izbrani primer kaže na trajnostno naravnanost? Kakšne so njegove prednosti? Ali ima mogoče pomanjkljivosti? Kako bi lahko njegovo uporabo nadgradili, da bi zagotovili še bolj trajnostni učinek? Za zaključek so razmišljali še o tem, kako bi spodbudili in nadgradili trajnostni razvoj mesta, če bi bili lokalni politiki. Dijaki so izkazali odlično opravljeno delo, poglobljeno poznavanje tematike in predstavili izvirne rešitve. V kontekstu zelenega mesta so se dijaki z gozdarjem sprehodili po celjskem Mestnem gozdu in spoznavali zelena pljuča našega mesta. Povzpeli so se do drevesne hišice, si jo ogledali in v drevesni hišici reflektirali vsebine izmenjave.

V vsebinsko polnem programu je bilo vendarle dovolj prostora tudi za predstavitev in ogled šole, seznanjanje z našim šolskim sistemom, za spoznavanje zgodovine Celja in okolice ter po želji za kulturni program. Za goste so dijakinje naše šole pripravile vodenje po Celju, doživeli smo odličen voden ogled čudovite razstave Mesto pod mestom, obiskali jamo Pekel, nekateri so se udeležili klavirskega in kitarskega recitala v glasbeni šoli Celje, uspelo pa nam je tudi pričakati kolesarje, ki so na dirki po Sloveniji drveli po celjskih ulicah.

Zadnji dan intenzivnega tedna je dijake čakal še en dogodek, ki je naredil velik vtis: V mali dvorani Narodnega doma je vse sodelujoče dijake in profesorje uradno sprejel tudi celjski župan, gospod Matija Kovač, ki je izrazil veliko veselje, da smo izmenjavo uspeli izvesti. Poudaril je: “Prijateljstvo z Grevenbroichom smo obudili prav med mladimi, kar se nam zdi še posebej dragoceno, saj so mladi tisti, ki bodo medmestne odnose krepili v prihodnosti.”

Nemški dijaki in dijakinje in oba spremljajoča profesorja zapuščajo Celje zelo hvaležni in polni globokih vtisov, navdušeni nad šolo, mestom in Slovenijo, predvsem pa nad gostoljubjem in odprtostjo Slovencev. Stkale so se mnoge prijateljske vezi, zato ni potrebno posebej poudarjati, da je bilo slovo pred avtobusom precej dolgo.

Veselimo se že septembra, ko bomo vrnili obisk v Grevenbroichu.

 

 

Povezave do fotografij:

Obisk gostov iz Grevenbroicha – 1. dan – I. gimnazija v Celju (prvagim.si)

Erasmus+ izmenjava – obisk Ljubljane in trajnostna naravnanost – I. gimnazija v Celju (prvagim.si)

Predstavitev opaženih primerov trajnostne rabe v projektu Erasmus+ – I. gimnazija v Celju (prvagim.si)

 

 

Dostopnost