Urban Ulrych – postdoktorski raziskovalec

Naš bivši dijak Urban Ulrych živi in dela v Švici, kjer je ravnokar doktoriral, trenutno pa je zaposlen kot postdoktorski raziskovalec na Univerzi v Zürichu in kvantitativni strateg na Credit Suisse. Septembra se bo preselil v Lozano, kjer bo delal kot postdoktorski raziskovalec na EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne).

Urban Ulrych je na I. gimnaziji v Celju kot zlati maturant maturiral leta 2011 in se vpisal na študij finančne matematike na Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, diplomskemu študiju, ki ga je uspešno zaključil leta 2014 in se istega leta preselil v Švico, je sledil magistrski študij finančne matematike na Univerzi v Zürichu in ETH, nato doktorski študij kvantitativnih financ na Univerzi v Zürichu. Svoj doktorski študij je zaključil z disertacijo Applications of Statistical Learning in Quantitative Finance, in sicer pri Prof. Walterju Farkasu.

Poleg dela na univerzah ima Urban tudi izkušnje v zasebnem sektorju oz. je kot kvantitativni analitik delal za banko Credit Suisse ter za startup CyQuant, trenutno pa je pri banki Credit Suisse zaposlen kot kvantitativni strateg.

In kakšna je razlika med študijem v Sloveniji in Švici? Urban pravi, da mu je dal študij finančne matematike v Ljubljani odlično podlago za študij kjerkoli na svetu. »Mislim, da se ne zavedamo, kako dober študij imamo v Sloveniji,« meni Urban in doda: »Razlika se bolj čuti v mednarodnem okolju, saj švicarske univerze privabijo odlične študente s celega sveta.«

Tudi inflacija ocen je v Švici, kot nam po matematično pove Urban, načeloma manjša, saj je samo en izpitni rok na leto.

Kot glasbenik je Urban deloval v številnih projektih, kot so jazz projekti z različnimi mednarodno uveljavljenimi glasbeniki (Urban Ulrych Quintet 2011, Mathematical Jazz 2014, Leutschi Livestream Concert Series 2020).

Posvečal se je tudi športu, saj je bil 8 let vratar različnih selekcij nogometnega kluba NK Celje in 3 leta šprinter pri atletskem društvu AD Kladivar Celje.

Dostopnost