Šolska igrišča znova obnovljena

V letih 1952–1961 so dijaki na pobudo takratnega ravnatelja prof. Tineta Orla zgradili igrišča ob gimnaziji. Pod vodstvom legendarnega profesorja telovadbe Slavka Kokota so brez mehanizacije, na brigadirski način, opravili  ogromno delo (4000 m², zelo težaven močvirnat teren). Delali so večinoma med urami telovadbe, zadnji dve poletji pred slavnostnim odprtjem pa tudi po cele tedne in mesece na udarniški način. Čeprav so igrišča sredi blokovskega naselja na Otoku vedno bila prijazno odprta tudi za vse občane (in tako je še danes), so to z jasnim razlogom vedno bila predvsem šolska igrišča. Prav je, da se to ve in spoštuje. Ljudje so namreč v preteklosti pogosto napačno mislili, da gre za občinska igrišča (in tako je še danes). Zlasti v popoldanskem času in med vikendi jih uporabljajo vsi občani, a igrišča je zgradila, jih vzdržuje in neguje le I. gimnazija. Formalnopravno so (enako kot šola) last Republike Slovenije.

Ko smo se v letu 2007 intenzivno lotili projekta izgradnje prepotrebne telovadnice, smo najprej – po skoraj pol stoletja – kot prvo fazo tega zelo zahtevnega in dragega projekta v celoti obnovili in modernizirali igrišča (premaknili smo jih za dobrih 20 metrov proti zahodu, položili tartan in umetno travo ter jih ogradili). Slavnostno smo jih odprli 2. junija 2010. Investicijo v znesku skoraj pol milijona evrov je financirala Republika Slovenija oz. naše Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pred dvema letoma smo končno dogradili telovadnico, ki smo jo poimenovali Dvorana Kajuh in jo odprli 15. 9. 2017. Tudi to je bila državna investicija; stala pa je telovadnica z bogato opremo  vred 3,6 milijona evrov.  

Tako v novi Dvorani Kajuh kot na zunanjih športnih igriščih izvajamo športno vzgojo, zelo prijazno pa so igrišča odprta tudi za vse občane. To je tudi glavni vzrok, da so po 9 letih bila že tako obrabljena in dotrajana, da smo jih – zaradi preprečitve nadaljnjega propadanja nekaterih delov tartanske podlage in zaradi varnosti uporabnikov – spet nujno morali temeljito obnoviti. Dela smo opravil v času med 12. in 26. avgustom. Obnovili smo tartansko atletsko stezo, na novo položili ustreznejši tartan na košarkarskem in odbojkarskem igrišču, znova smo začrtali vse linije, popravili, prečesali in osvežili pa smo tudi umetno travo na nogometnem igrišču. Veliko večino denarja (investicija je stala 96.400 evrov) je znova prispevala Republika Slovenija oz. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kar nekaj tisoč evrov pa smo morali dodati tudi iz šolskih prihrankov. K sreči zelo dobro sodelujemo z našim resornim ministrstvom in njenim Direktoratom za investicije, ki nas že vsa leta, odkar sem ravnatelj (od leta 2007), res spoštuje, upošteva, ceni in podpira. Ob tej priložnosti se vsem iz prejšnje in sedanje sestave na MIZŠ, zlasti direktorju Direktorata za investicije g. Iztoku Žigonu, iskreno in hvaležno zahvaljujem.

 

dr. Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost