Slovenski dan

Na prvi decembrski dan sta dijaška skupnost in aktiv za slovenščino izvedla tematsko obarvan slovenski dan z namenom druženja, povezovanja in krepitve zavesti o pomenu slovenskega jezika, naroda in domovine.

Razredi so najprej odigrali kviz o Sloveniji, nato pa pripravili slovensko stojnico v povezavi s slovensko kulturo, športom, tradicionalnimi slovenskimi igrami, kulinariko, naravo ali kakšno drugo izbrano tematiko. Dan je bil obarvan izključno s slovensko glasbo, ki se je po šolskem zvočniku predvajala med odmori, v 1. nadstropju šole pa so naši dijaki igrali in peli same slovenske pesmi še v živo, nekateri pa so tudi zaplesali ob zvokih priljubljene narodnozabavne glasbe. Tudi oddaja šolskega radia je potekala v skladu s tematiko dneva. Njen gost je bil ravnatelj dr. Anton Šepetavc, ki je v intervjuju izrazil svoj pogled na slovenski jezik, glasbo in kulturo nasploh.

Profesorice aktiva za slovenščino so za kolektiv pripravile pogostitev s samimi domačimi slovenskimi dobrotami, pevski zbor pa je zapel narodno Oj, Triglav moj dom.

Slovenski dan je bil odličen uvod v bolj sproščen in vesel praznični december in nam bo ostal v najlepšem spominu.

 

Ana Lavbič,
mentorica DS in vodja aktiva za slovenščino

Dostopnost