Slavnostno smo odprli Dvorano Kajuh

15. september je bil za I. gimnazijo v Celju zgodovinski dan. Končno, po več kot 30 letih, smo slavnostno in ponosno odprli dolgo pričakovano, želeno in zelo zasluženo novo telovadnico, ki smo jo zaradi njene izjemne lepote in spoštovanja do žlahtne zgodovine I. gimnazije poimenovali Dvorana Kajuh.

Slavnostno odprtje se je začelo točno opoldne z Zdravljico v izvedbi našega pevskega zbora, ki je bil za to priložnost okrepljen z bivšimi pevci in je skupaj štel kar 140 pevcev. S svojim prihodom so nas počastili visoki gostje: dr. Milan Brglez, predsednik DZ RS (bivši dijak šole); dr. Maja Makovec Brenčič,o ministrica za šolstvo; Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo (bivši dijak šole); Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor (bivša dijakinja šole); Janja Sluga, poslanka v DZ RS; Bojan Šrot, župan MOC (bivši dijak šole); msgr. dr. Stanko Lipovšek, celjski škof (bivši dijak šole) in Ivan Grobelnik, edini še živeči osvoboditelj zapornikov v Starem piskru decembra 1944. Med obiskovalci pa so bili tudi drugi ugledni gostje iz lokalnega in širšega okolja: direktorica Sektorja za srednje šole pri MIZŠ Elvira Šušmelj, predstavniki Službe za investicije pri MIZŠ na čelu z direktorjem Iztokom Žigonom, prejšnji ravnatelj Jože Zupančič, ravnatelji celjskih šol, znani direktorji (Franjo Bobinac, Izidor Krivec …), bivši profesorji … Niso pa manjkali niti vrhunski športniki in trenerji, ki so svoja leta preživeli v naših šolskih klopeh in se znojili še v stari, za današnje čase in razmere povsem neprimerni telovadnici iz leta 1913; v ospredju so bili: judoistka olimpijka, bronasta iz Ria Ana Velenšek, rokometaš olimpijec Luka Žvižej, smučarka olimpijka Ana Drev, deskar na snegu olimpijec Rok Marguč, rokometaš olimpijec Vlado Bojović, nogometaš, trener, selektor slovenske reprezentance Bojan Prašnikar ter celjski trenerski legendi Tone Goršič in Mile Čepin. Dvorano so s prerezom traku slavnostno odprli: ravnatelj  dr. Anton Šepetavc, dr. Milan Brglez, dr. Maja Makovec Brenčič in župan Bojan Šrot, ki je v imenu MOC šoli podaril žoge za košarko, nogomet, odbojko in rokomet.

“Športna zgodovina I. gimnazije je dobila zasluženo nagrado”

V svojem govoru je ravnatelj dr. Anton Šepetavc, ki je novi dvorani posvetil vseh svojih 10 dosedanjih ravnateljskih let, poudaril: “Žlahtna športna zgodovina I. gimnazije je končno dobila zasluženo nagrado, športna vzgoja bo odslej potekala v normalnih razmerah, naši gimnazijski športniki pa bodo po desetletjih gostovanj in selitev končno lahko zaigrali na domačem terenu in z bučnejšo podporo navijačev.” In dodal: “Nekateri so našo športno uspešnost v preteklosti komentirali, češ, mogoče jim pa uspeva ravno zato, ker nimajo niti prave telovadnice niti pravih žog pa so potem toliko bolj zagnani, ko pridejo v pravo telovadnico in dobijo v roke prave žoge. No ja! Mi pa rečemo: smo pa zato imeli prave ljudi! In ti so vedno najvažnejši. V šoli sploh. Zdaj pa imamo tudi pravo telovadnico in konec bo takih zafrkantsko-hudomušnih komentarjev, konec pa tudi izgovorov, če bomo kdaj kje zgubili.” I. gimnazija v Celju v zadnjem desetletju redno osvaja naziv »najbolj športna srednja šola v Sloveniji«.

Publika v dvorani (kakšnih 1300 ljudi) ga je za njegovo požrtvovalnost in nesporne zasluge počastila z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

V svojih govorih – vsi so bili odlični, pravi zgled retorike – so naši gimnaziji čestitali tudi vsi trije častni govorniki: župan Bojan Šrot, dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Milan Brglez.

Pester kulturni in športni program

Prireditev, na kateri so nastopili MeMPZ I. gimnazije (zborovodja prof. Tomaž Marčič), Extra band Glasbene šole Celje (dirigent prof. Bojan Logar) ter solista Andreja Zakonjšek Krt in Oto Pestner, oba bivša kajuhovca,  so povezovali: igralka Tina Gorenjak (ki je za to priložnost prišla posebej iz Beograda, kjer snema nadaljevanko), športni novinar NT & RC Dean Šuster in plesalka Tamara Tavčar (vsi tudi bivši dijaki). Dean Šuster je k mikrofonu povabil nekatere trenerje in športnike, ki se vsi z veseljem in nostalgijo spominjajo svojih dijaških let, ki po njihovih besedah niso bila prav nič stresna (stres v življenju pride kasneje, so dodali); marsikdo od njih bi se še enkrat z veseljem vrnil v šolske klopi. Luka Žvižej je izrazil željo, da bi ga kdaj zaigral v novi dvorani. Zaradi zgodovinske uvrstitve slovenske košarkarske reprezentance v finale evropskega prvenstva pa se ni bilo mogoče izogniti niti tej temi. Košarkarski “maček” Mile Čepin je za nedeljo pravilno napovedal balkanski finale in slovensko zmago!

Občinstvo so navdušili tudi naši bivši in sedanji športniki, ki so demonstrirali karate, plezanje in ples. Karateisti Gal Dvorjak, Iris Hočevar, Ema Kovačec Gračner, Jurij Plaskan, Kiti Smiljan, Tilen Smiljan, Patricija Bukovinski in Juš Jagarinec so prikazali napete borbe, kjer smo imeli občutek, kot da gledamo kak kung fu film v živo. Še posebej spektakularno in navdušujoče je bilo, kako so dekleta metale fante po tatamiju. Plesalke Tamara Tavčar ter sestri Siria in India Karlatec so navdušile s svojo gibčnostjo in eleganco, plezalke Alja Zalar, Ines Ermenc in Saša Brodej (dijakinje I. gimnazije v Celju) ter Žana Presečnik, učenka 3. razreda 2. OŠ Celje, pa so se s krstnim vzponom povzpele na 12 metrov visoko plezalno steno.

Dvorana Kajuh z imeni in številkami

Pri zasnovi in gradnji te čudovite dvorane so sodelovali: arhitekta Valter in Sergej Ernst (podjetje Arhitekt Ernst d. o. o.), zgradilo jo je gradbeno podjetje GH Holding, d.d., Ljubljana v sodelovanju s CGP – družbo za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest, d.d., Novo mesto, podjetjem Tames, d.o.o., Ptuj in številnimi drugi podizvajalci, opremilo pa jo je podjetje Elan.

Dvorano, vredno približno 3, 6 milijone evrov, je iz proračuna Republike Slovenije financiralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.

Dvorana meri 1965 kvadratnih metrov in ima naslednje športne površine: igrišče za  rokomet/mali nogomet, košarko in odbojko; plezalno steno (12 m). Poleg tega pa seveda tudi kabinet za profesorje športne vzgoje, 6 garderob za fante in dekleta, številne sanitarije, multimedijski prostor in tribune (kapaciteta 870 obiskovalcev) … Ima tudi zelo bogato opremo za orodno telovadbo in druge športe, npr. namizni tenis. Dvorana pa je tudi prilagojena gibalno oviranim osebam (klančina, WC), zato bomo v njej naslednje leto že lahko soorganizirali svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide.

Poleg pouka športne vzgoje (telovadnica se s pregradnimi zavesami lahko razdeli na tri dele), treningov, tekem in tekmovanj bomo v njej organizirali tudi kulturne in družabne dogodke: npr. največji tradicionalni gimnazijski pevsko-plesni dogodek Top Classic, plesne vaje za maturante …

Foto: Vid Rojc, 3. b

Fotogalerija: http://www.prvagim.si/slovesno-odprtje-dvorane-kajuh

Prve odzive v medijih si lahko ogledate tudi na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/prvagim/

Dostopnost