Red akademskih palm za Mary Ellen Ramasimanana Virtič

Na pobudo francoskega predsednika, Emmanuela Macrona, smo 28. novembra prvič praznovali mednarodni dan učiteljev francoščine z namenom, da bi okrepili mesto francoščine in frankofonije po svetu ter poudarili vrednost učiteljskega poklica. Ob tej priložnosti je bila z vitezom reda akademskih palm odlikovana profesorica Mary Ellen Ramasimanana Virtič, ki kot naravna govorka poučuje kar na petih šolah, med njimi tudi na I. gimnaziji v Celju.

Kot je poudarila francoska veleposlanica Florence Ferrari, sega delo Ramasimanana Virtičeve daleč preko šolskih zidov, saj dijaki, ki jih poučuje, slovijo tudi po kulturnem ustvarjanju. »Med drugim ustvarja gledališke predstave, za katere je prejela veliko nagrad, in je organizatorica zdaj že uveljavljenega frankofonskega dogodka Praznik glasbe,« je povzela Ferrarijeva.

Mary Ellen Ramasimanana Virtič je zagotovo profesorica, ki s svojo srčnostjo in zanosom navdušuje mlade za učenje francoščine, svoje bogate izkušnje in neusahljive ideje pa z veseljem deli z ostalimi učitelji francoščine. V svojem govoru je tako poudarila: »Vesela sem, da imam privilegij poučevati jezik, v katerem so ustvarjala velika imena, kot sta Molière in Senghor, pa tudi Slovenci, denimo Brina Svit.« Učiteljski poklic je vzljubila ob svojem dedku, ki je bil prav tako učitelj francoščine in je bil za svoje delo tudi odlikovan z redom akademskih palm. Ob tej priložnosti pa je  izrazila željo, da bi se mesto francoščine v Sloveniji resnično okrepilo. »Kar lahko dosežemo le s sodelovanjem vseh institucij, odgovornih za jezikovno politiko,« je poudarila odlikovanka.

Podelitve, ki je potekala v francoski rezidenci v Ljubljani, so se med drugim udeležili Isabelle Desvigne, direktorica Francoskega inštituta v Sloveniji; Marie-Laure Canteloube, atašejka za sodelovanje na področju francoskega jezika; Marion Moreau, atašejka za znanstveno in univerzitetno sodelovanje; ravnatelji gimnazij, na katerih poučuje nagrajena profesorica. S I. gimnazije v Celju sta se podelitve udeležila ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, in Andrejka Lorenčak, profesorica francoščine.

Dostopnost