POSTANI KAJUHOVEC – INFORMATIVNI DNEVI NA I. GIMNAZIJI V CELJU

Informativni dnevi so v letošnjem letu – kakor celotno šolanje – potekali malo drugače, na spletu. Naša gimnazija se je odločila za uporabo platforme Informativni dnevi (https://informativni-dnevi.si/park/ustanova/prva-gimnazija-v-celju) in aplikacije Teams, ki jo tudi sicer uporabljamo za izvedbo pouka. S tem smo učencem poskušali približati čim bolj realno sliko našega pouka na daljavo.

S predstavitvijo šole smo začeli že v začetku januarja, ko smo za učence pripravili izzive Postani kajuhovec, kar je bil tudi naslov letošnjih informativnih dni, s katerimi so učenci lahko spoznali našo šolo in se preizkusili v zabavnih izzivih. Za učence smo pripravili tudi nekaj predstavitev in klepetalnic preko Zooma.

12. in 13. februarja smo se z učenci in starši družili na zgoraj omenjeni platformi. Tam smo predstavili vso pestrost dogajanja na naši šoli. Predstavili smo več kot 60 kratkih predstavitvenih filmov, bogato galerijo slik, odgovore na ključna vprašanja, ki se običajno pojavljajo na informativnih dnevih, predstavili smo raznolikost naših programov, vpisne pogoje, izpostavili smo naše kvalitete in bivše uspešne dijake. Vso gradivo na platformi bo dostopno še nekaj mesecev, tako da si ga bodo obiskovalci lahko v miru ogledali in dobili še dodatne informacije.

Ker se zavedamo, da učenci in njihovi starši pogrešajo predvsem živi stik z nami, smo zanje pripravili različne predstavitve in klepetalnice, v katerih so lahko poklepetali z ravnateljem, profesorji, dijaki in starši. Razvil se je sproščen in zanimiv pogovor s vsebinsko bogatimi odgovori in tako so učenci lahko začutili življenje in utrip naše šole, čeprav v virtualnem okolju.

Učence so najpogosteje zanimale naslednje teme: vpisni pogoji, kako je z malico, potek in zahtevnost pouka, o statusih, katere ekskurzije organiziramo, mednarodne izmenjave, o razlikah med posameznimi gimnazijskimi smermi. O zahtevnosti pouka so spregovorili naši dijaki, ki menijo, da je gimnazija namenjena učenju in da so tukaj zato, da se kaj naučijo, vendar imajo tudi veliko prostega časa, ki ga izkoristijo za številne obšolske dejavnosti in njihove osebne hobije. V pomoč jim je tudi napovedno spraševanje, ob strani pa jim stojijo in jih spodbujajo razumevajoči profesorji. Izpostavili so tudi, da imamo pet menijev pri malici in dolg odmor.

Z odzivom smo zelo zadovoljni, saj je osrednjo prireditev obiskalo več kot 500 obiskovalcev, pogovorov v živo pa prav tako najmanj toliko. Številni obiskovalci so pohvalili predstavitve in nam zaupali, da so dobili zelo veliko uporabnih in koristnih informacij.

Nataša Peunik, Mojca Alif, Martina Šmid

Dostopnost