Okrogla miza Celje – mesto mladinskega raziskovanja

V okviru Dneva raziskovalcev je v petek, 30. septembra, v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje potekala okrogla miza Celje – mesto mladinskega raziskovanja. Organizator dogodka, Regijsko študijsko središče Celje, jo je pripravil v sodelovanju s I. gimnazijo v Celju, gibanjem Mladi za Celje in Mestno občino Celje. Po uvodnih pozdravih direktorice Regijskega študijskega središča Katje Esih, predsednika Komisije Mladi za Celje Srečka Mačka in ravnatelja I. gimnazije v Celju dr. Antona Šepetavca je Nataša Marčič, koordinatorica raziskovalne dejavnosti na naši gimnaziji, predstavila zgodovino in pomen raziskovalne dejavnosti, saj se je gibanje Mladi za Celje rodilo prav na naši šoli. Ledino je orala mag. Jožica Dolenšek, profesorica fizike in matematike, ki je bila tudi dolgoletna predsednica Komisije Mladi za Celje.
Na okrogli mizi, ki jo je zelo simpatično, duhovito in sproščeno vodil Zvezdan Martič, priljubljen voditelj na RTV SLO, so sodelovali nekdanji in sedanji uspešni raziskovalci in mentorji s I. gimnazije v Celju: dijaka Ana Milovanović in Urh Ferlež, pomočnica ravnatelja mag. Mojca Alif, znanstvenika dr. Polona Selič in dr. Iztok Prislan, interaktivno se je iz Pariza vključil Anžej Dežan. Ugotavljali so, da raziskovalno delo mladih v srednji šoli pomembno vpliva na oblikovanje mladostnikove osebnosti in jim določa karierno pot, saj v šoli ni pomembna le količina znanja, temveč njegova uporabnost, pomembne so dijakove ustvarjalnost, kreativnost, vedoželjnost in samostojnost v iskanju novih idej. Poudarili so pomen mentorjev, ki jih pri tem motivirajo, spodbujajo, usmerjajo, spremljajo, jim svetujejo … Z mladimi vzpostavijo pristnejši odnos in prav dober mentor lahko navduši mlade za raziskovalno dejavnost za vse življenje ter sooblikuje njihovo osebnost. Obiskovalcem so položili na srce, naj se ne nehajo spraševati in iskati odgovorov, kajti čudenje, ki spremlja to iskanje odgovorov, jih spremlja celo življenje. V pogovoru so tako zanimivo in preprosto predstavili svoje raziskovalno delo, da so spodbudili marsikaterega mladega raziskovalca (tudi mentorja) k razmišljanju o bodočih izzivih na raziskovalni poti. Sklenili so, da tujina sicer nudi mladim znanstvenikom izjemne pogoje za raziskovanje, se pa premalo zavedamo kvalitete življenja in bivanja v Sloveniji. Strinjali so se, da bi se, ob pametni zaposlitveni strategiji, ki bi v Celju ponudila več delovnih mest, mladi z veseljem vračali, zdaj pa (žal) večinoma ostajajo v Ljubljani oziroma odhajajo v tujino.
Prireditev je z avtorskima skladbama prijetno dopolnila in popestrila pevka in plesalka Špela Jezovšek iz 2. a.

O dogodku so se razpisali tudi novinarji Kajuh Pressa: http://kajuh-press.splet.arnes.si/znanost/pri-raziskovanju-sta-kljucni-radovednost-in-motivacija/
 

Dostopnost