Odšel je naš Zvonko Fazarinc

V Kaliforniji je umrl Zvonko Fazarinc, elektroinženir, profesor na prestižnem Stanfordu, raziskovalec in cenjeni inovator v znamenitem podjetju Hewlett – Packard. Na naši gimnaziji je maturiral s prvo povojno generacijo, si že kot študent ustvaril družino in leta 1953 diplomiral iz elektrotehnike v Ljubljani. Sprejel je povabilo iz ZDA in se z družino preselil v Silicijevo dolino. Na Stanfordu je doktoriral, potem pa tam tudi predaval. V Hewlett – Packardu se je zaposlil leta 1965, od leta  1972 pa je tam vodil številne raziskovalne projekte z medicinskega, analitskega, komunikacijskega in sistemskega področja. Bil je eden od pionirjev GPS-navigacije.

Kljub sijajni karieri je bil  preprost in skromen človek, ki je do smrti ohranjal stike s Slovenijo, Celjem in svojo gimnazijo. Slovenska vlada mu je leta 1994 podelila naziv Ambasador Republike Slovenije v znanosti.

Leta 2016 je njegov gimnazijski razred praznoval 70-letnico mature. Bilo jih je 12, 13. pa je bil prof. Fazarinc, ki je z nami klepetal in si – zahvaljujoč silnemu napredku tehnike – ogledoval šolo na daljavo. Pri 90-ih ni zmogel več dolge poti iz ZDA. Nad šolo, njeno podobo in rezultati je bil navdušen. Čez kak teden mi je pisal, se zahvalil za sprejem in me prijazno povabil v Kalifornijo. Nisva se srečala, a v spominu mi bo za vedno ostal kot človek plemenitega duha in dobrega srca.

Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost