Odkritje Aškerčevega doprsnega kipa

V torek, 24. 10. 2023, smo na I. gimnaziji odkrili doprsni kip pesnika, esejista, dramatika, prevajalca, potopisca in arhivista Antona Aškerca, ki je našo gimnazijo obiskoval v letih 1869–1877. Kip je delo v Celju živečega ruskega kiparja Olega Ambartsumyana in je njegova že četrta stvaritev v sodelovanju s I. gimnazijo in ravnateljem dr. Antonom Šepetavcem.

Anton Aškerc (1856–1912) je bil človek širokih obzorij, ki je – potem ko se je na lastno željo kot duhovnik upokojil, sprejel pa ponudbo ljubljanskega župana Ivana Hribarja in postal cenjeni mestni arhivar – na prelomu iz 19. v 20. stoletje prepotoval velik del Evrope, od Pariza do Moskve, ogledal pa si tudi za tiste čase eksotične dežele Balkana, Turčijo in Egipt. Potoval je tudi skoz Gruzijo in jo v svojem potopisnem dnevniku (Dva izleta na Rusko, 1903) opisal kot deželo, ki »ima visoke gore, lepe ljudi in izborno vino,« ni pa spregledal tudi lepote neke Gruzinke:

»Med gredicami sem bil te srečal.
Ah, koliko tam rož diši!
Ti roža bila si najlepša,
vrtov gruzinskih mlada hči!«

Na odkritje kipa smo zato z razlogom povabili veleposlanika Gruzije v Sloveniji, nj. eksc. Iraklija Koplatadzeja, ob njem pa še župana MO Celje Matijo Kovača, nekoč tudi predsednika našega gimnazijskega Kulturnega društva Antona Aškerca, pesnikovega pranečaka Avgusta Aškerca, ravnatelja OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah Andreja Podpečana in dr. Bojana Cvelfarja, vodjo Oddelka za družbene dejavnosti MO Celje.

Slovesnost je s tremi izjemno lepo odpetimi pesmimi obogatil naš pevski zbor pod vodstvom mag. Tomaža Marčiča, povezoval pa jo je Urban Skok iz 3. e. Prireditev je bila še en spomina vreden dogodek v zdaj že 30 letih, odkar kot izvrstna mentorica vodi naše KD Antona Aškerca prof. Juana Robida.

Anton Šepetavc, ravnatelj

 

Fotografije so na ogled v spletni galeriji.

Dostopnost