Obiskali so nas škofjeloški klasiki

V petek, 15. 3., in v soboto, 16. 3., so dijaki 1. e gostili dijake klasike Gimnazije Škofja Loka. Za goste smo pripravili pester in zanimiv program.

Srečanje smo začeli v dvorani Gimnazijka, kjer je goste pozdravil gospod ravnatelj. Škofjeločani in Celjani smo si kot darilo izmenjali kamniti plošči, na kateri smo vklesali latinski napis (to je bil izziv jesenskega srečanja v Škofji Loki). Škofjeločani so se odločili za rek »Gutta cavat lapidem« (»Kaplja izdolbe kamen«), mi pa za misel »Ardua prima via« (»Vsak začetek je težak«). Nadaljevali smo z ogledom razstave Mesto pod mestom, potem pa so jih naši dijaki popeljali na sprehod po središču Celja in jim pokazali ostanke antične Celeje. Po kosilu na šoli smo petkov program nadaljevali z ogledom razredne predstave dijakov 3. letnika klasične gimnazije Kako izuriti svojega Minotavra in z ustvarjalno delavnico, pri kateri so klasiki v glino vrezovali simbole bogov antične mitologije.

Sobotno druženje smo začeli z delavnico, pri kateri smo spoznali, da je mogoče imena bogov in boginj antične mitologije sloveniti na precej zabaven način. Odpeljali smo se še do Šempetra, kjer smo si ogledali ostanke rimskih grobnic in se sprehodili po rimski cesti, ki je povezovala Emono in Celejo. Po prihodu v Celje smo se povzpeli še na Miklavški hrib in si ogledali ostanke Herkulovega svetišča.

Poskrbljeno je bilo tudi za spoznavanje. Med ogledi je bilo nekaj prostega časa za druženje, poleg tega so dijaki iz Škofje Loke prenočili pri naših dijakih.

Poslovili smo se z lepimi spomini in z željo, da se še kdaj vidimo.

Foto: osebni vir

 

Dostopnost