O Kajuhu z Vladom Vrbičem

V torek, 13. decembra 2022, natanko 100 let od rojstva Karla Destovnika – Kajuha, smo v Gimnazijki prisluhnili pogovoru z Vladom Vrbičem o življenju pesnika, partizana, ljubimca in narodnega heroja Kajuha. Z gostom, avtorjem leta 2020 izdanega romana Prestreljene sanje, ki dokumentirano natančno z le malce literarne svobode popiše Kajuhovo življenje, se je pogovarjal Žan Luka Umičevič, dijak 3. c-razreda. Za uvodno glasbeno točko sta poskrbela Katarina Tržan (vokal) in Gašper Bervar (kitara), oba dijaka 3. č-razreda.

Karel Destovnik – Kajuh, ki se je z vlakom vozil iz Šoštanja v Celje, kjer je obiskoval našo gimnazijo, je bil po besedah Vlada Vrbiča predvsem človek, ki je čutil, ljubil in verjel, da je svet lahko boljši. Da so ga družbene krivice bolele, je avtor romana o Kajuhu slikovito prikazal z resnično anekdoto o Kajuhovi tolažbi deklice, še danes živeče gospe. Zgodovinski čas druge svetovne vojne ga je usodno zaznamoval. Njegove pesmi so po mnenju našega gosta predvsem pesmi upora, pri komaj 21 letih pa je za svobodo dal največ, kar človek lahko da – svoje življenje.

Današnji pogovor z odličnim poznavalcem Kajuha je bil še eden v nizu dogodkov letošnjega leta, s katerimi smo obeležili stoto obletnico Kajuhovega rojstva.

Ana Lavbič, mentorica DS

Dostopnost