Naš Dimitrij postal član Ameriške medicinske akademije

Naš Dimitrij Krajnc (v ZDA zdaj prof. dr. Dimitri Krainc) je nedavno za svoje izjemne dosežke na področju raziskovanja in zdravljenja nevrodegenerativnih bolezni bil izvoljen v National Academy of Medicine (NAM).

Po gimnaziji, ki jo je končal leta 1981, je medicino študiral v Zagrebu, potem pa odšel v ZDA. 22 let je preživel na Harvardu, kjer je končal specializacijo iz nevrologije, potem pa delal kot profesor na nevrološki kliniki. Leta 2013 je postal vodja nevrološke klinike v Chicagu, ki je ena največjih in najboljših klinik v ZDA s 380 zaposlenimi. Je ugleden profesor na Nortwestern University of Medicine.

V gimnazijskih letih (bil je v e-razredu, kjer je bilo v 4. letniku le še 17 dijakov) je igral za šolsko košarkarsko reprezentanco. Čeprav že 30 let z družino živi v ZDA, je na Celje in gimnazijo še vedno močno navezan in nikoli ne pozabi povedati, od kod prihaja. Kljub »svetovnim rezultatom« ostaja skromen in preprost človek. Januarja nas bo obiskal v šoli in nam v Gimnazijki še kaj več povedal o svojem delu in življenju nekoč in danes.

Že vrsto let se ukvarja s temeljnim in kliničnim raziskovanjem demence, parkinsonove bolezni in drugih motenj v delovanju centralnega živčnega sistema. Njegova znanstvena odkritja so bila objavljena v prestižnih znanstvenih revijah Nature, Science in Cell. Odkril je povezavo med kopičenjem sinukleina pri demenci in parkinsonovi bolezni in genskimi vzroki bolezni. Med drugim je njegova skupina odkrila nov način, kako kopičenje te beljakovine preprečiti, in sicer z novimi zdravili, ki jih trenutno preizkušajo pri bolnikih s parkinsonovo boleznijo. Če bodo klinične študije uspešne, bo ta strategija uporabna za demenco z lewyjevimi telesci.

Je dobitnik več priznanj, med drugim prestižne Javitsove nagrade, ki jo podeljujejo za dosežke v nevroznanosti. Zdravil je številne ljudi, med njimi tudi hollywoodskega zvezdnika Robina Williamsa.

S ponosom v svojem imenu in v imenu I. gimnazije iskreno čestitam, Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost