Nagradna ekskurzija debaterjev v Strasbourg

Tin Centrih, Teodora Kordiš, Nadja Ogrinc, Špela Kovač Sanda, Martina Zakšek, Krištof Skok in mentorica Nina Trojner smo se v času med 1. in 4. decembrom 2013 udeležili nagradne ekskurzije v Strasbourg. Ekskurzija je bila nagrada debaterjem za zmago na debatnem turnirju v Litiji.

Prvi in zadnji dan sta bila namenjena predvsem vožnji in spoznavanju z dijaki ostalih treh šol, ki so potovali z nami (dijaki Gimnazije Bežigrad in Gimnazije Ljutomer ter dijaki Šolskega centra Postojna).

V ponedeljek, 2. 12. 2013, smo si ogledali Evropski parlament, kamor je prišlo 550 dijakov iz 23 držav Evropske unije. Dan se je začel s srečanjem ob zajtrku, nato smo se napotili proti veliki dvorani Evropskega parlamenta. Tam so nas pozdravili uradniki Evropske unije. Dijaki so imeli možnost postavljanja vprašanj o Evropski uniji, ki so jo tudi dodobra izkoristili. V drugem delu so se dijaki razdelili na šest delovnih področij (Prihodnost Evrope, Migracije in vključevanje, Okolje in obnovljivi viri energije, Svoboda obveščanja in državljanska kultura, 2013 – evropsko leto državljanov, 2014 – evropske volitve). Dijaki so za vsako delovno področje pripravili predloge sprememb, ki so jih pozneje predstavili in o katerih so navzoči dijaki glasovali z elektronskim sistemom glasovanja. Večina pripravljenih predlogov je bila sprejetih, dva so zavrnili.

V torek, 3. 12. 2013, smo si ogledali še mesto Strasbourg, glavno mesto francoske regije Alzacije, v katerem vsako leto organizirajo velik božični sejem.

Nagradno potovanje v Strasbourg je bila seveda lepa in nepozabna izkušnja. Sedaj pa se podajamo novim izzivom naproti: v soboto nas čaka že naslednji debatni turnir, tokrat v Lendavi.

 

Dostopnost