Ljubezen je v zraku – že 70 let

V duhu tega sporočila je izzvenel včerajšnji pomladni koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju. Z njim je zbor obeležil 70 let delovanja, saj je bil ustanovljen leta 1945.

Petje na celjski gimnaziji pa ima še daljšo tradicijo – o zborovski dejavnosti na šoli poročajo viri iz druge polovice 19. stoletja, ki jo je zaznamoval čas avstro-ogrske vladavine. Prav tako obstajajo pričevanja o gimnazijskem zborovskem utripu iz obdobja med obema vojnama. Po končani drugi svetovni vojni je leta 1945 Egon Kunej ponovno ustanovil mladinski mešani zbor in ga nato vodil dvajset let. Kasneje so zbor uspešno vodili Ciril Vertačnik, Edvard Goršič, Adriana Požun Pavlovič in Alenka Goršič Ernst. Od leta 2009 zbor in šolski orkester delujeta pod vodstvom Tomaža Marčiča.

V različnih družbenih sistemih in državah je zbor vse do danes ohranil ter nadgradil svoje poslanstvo, hkrati pa ostaja tudi duša šole, kot je v svojem nagovoru poudaril naš ravnatelj, dr. Anton Šepetavc.

Letošnjega koncerta se je udeležil tudi nekdanji ravnatelj I. gimnazije v Celju, profesor Jože Zupančič, ki je kar 31 let vodil šolo in prav tako srčno kot naš sedanji ravnatelj spodbujal in podpiral delo zbora ter se veselil zborovskih dosežkov.

Zborovodja Tomaž Marčič je oblikoval koncertni večer kot domišljen preplet spoštljive zavezanosti tradiciji, v drugem delu pa smo bili priča sodobnemu scenskemu pristopu, ki je bil prežet z mladostno razigranostjo in pristnim muzikalnim zanosom. Pevci so prepričljivo dokazali, da obvladajo zahtevno in lahkotnejšo zborovsko literaturo. Zvok zbora je bil kompakten, intonacija čista. Občudovanja vredna je poustvarjalna zrelost pevcev, ki se zelo disciplinirano, elegantno, muzikalno in spontano odzivajo na kretnje ter mimiko dirigenta. Koncertni večer je slavnostno uvedla nova gimnazijska himna, katere glasbo je na besedilo dr. Antona Šepetavca napisal Tomaž Marčič. Čudovit glasbeni večer so popestrili nastopi vokalnih solistov in okteta Kajuh.

Vsem pevcem, solistom in instrumentalistom iskrene čestitke. Posebno čestitko in zahvalo izrekamo zborovodju Tomažu Marčiču, ki je zbor izoblikoval v vrhunski sestav, kar dokazujeta zlato priznanje in zmaga na tekmovanju v nemškem Bad Krozingenu, ki so ju pevci dosegli v letošnji sezoni. Zboru čestitamo tudi ob izidu njihove samostojne zgoščenke.

K včerajšnjemu pevskemu prazniku so pripomogli številni mentorji in dijaki, med njimi posebej dijaki iz 3. d-razreda, ki so soustvarili ta dogodek in pomagali pri izvedbi. Zato čestitke in zahvala tudi njim.

Bil je čudovit večer!

 

 

Dostopnost