Kulturni dan za 1. in 2. letnik

V sredo, 29. maja 2019, in v četrtek, 30. maja 2019, smo izvedli 2. kulturni dan za 1. in 2. letnik.

V dvorani Glasbene šole Celje smo obakrat poslušali izvrstni Mladinski pihalni orkester pod vodstvom dirigenta Dejana Podbregarja. V orkestru igrajo dijaki umetniške gimnazije in vzporednega glasbenega izobraževanja ter učenci osnovne stopnje. Lepa priložnost za vzajemno sodelovanje! Z veseljem smo prisluhnili našim dijakom/ sošolcem in sosošolcem in jim zaploskali.

Usklajeno in doživeto izveden program je bil slogovno pester in raznolik tudi glede zasedbe; z orkestrom so nastopili odlični inštrumentalni in vokalni solisti: trobentač Aljoša Plut, klarinetisti Matej Lebič, Anže Plesnik Zupanc in Matic Sotošek ter pevka Tamara Šumej. 

Dirigent nas je posebej opozoril na posamezne skupine glasbil in inštrumente, ki sestavljajo pihalni orkester. Glede na to da smo na jesenskem kulturnem dnevu v Ljubljani poslušali simfonični orkester, je bila zdaj priložnost za primerjavo obeh sestavov.

Koncertu so sledile dejavnosti s področja likovne umetnosti; vsak razred se je udeležil dveh različnih dejavnosti. Po ateljejih in galerijicah celjske umetniške četrti je dijake popeljala kustosinja Maja Antončič, o pomembnih mejnikih  celjske zgodovine jim je spregovoril Uroš Mijošek, industrijsko kulturno dediščino našega mesta je predstavil Matija Plevnik. V likovnih delavnicah so dijake k ustvarjanju spodbudili Jure Cvitan (Galerija sodobne umetnosti), Tomaž Črnej (umetniška četrt), Andreja Džakušič (Galerija sodobne umetnosti), Maja Hodošček (Likovni salon) in Bori Zupančič (umetniška četrt). Ustvarjali so skupinsko v različnih tehnikah (risba, fotografija, oblikovanje gline, kolaž in stop motion … ) ter predstavljali različne aktualne teme. Pred in med ustvarjanjem so razmišljali, se posvetovali o svojih stališčih in idejah, aktivirali domišljijo in na koncu vse to izrazili v obliki plakata, fotografije, animacije, kipca …

 

.

 

 

Dostopnost