Kulturni dan v Ljubljani

V sredo, 13. novembra 2019, smo z dijaki 1. in 2. letnika izvedli Kulturni dan v Ljubljani.

Najprej smo v Cankarjevem domu prisluhnili simfonični matineji Glasbene reke v organizaciji Glasbene mladine Slovenije, ki letos praznuje 50-letnico delovanja. Ob jubileju smo jim izročili akril Ob klavirju  dijakinje 3. c Maje Mesarec, naslikan prav za to priložnost. Tematska zasnova matineje je poleg glasbenega doživetja omogočila povezovanje z različnimi področji, kot so geografija, ekologija, trajnostni razvoj …, in nas usmerila v zanimiva razmišljanja. Orkester Slovenske filharmonije je vodil dirigent Slaven Kulenović, plesni točki so izvajali plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Spored je povezoval Juš Milčinski. 

Dijaki 1. letnika so se nato zvrstili v Narodni in Moderni galeriji, kjer so si ogledali stalni zbirki. 1. e- in 1. g-razred sta se v Galeriji Cankarjevega doma sprehodila skozi zanimivo razstavo tehnoloških ter znanstvenih dosežkov starih Grkov. 1. g  si je v Narodnem muzeju Slovenije ogledal tudi egipčansko zbirko. 

Dijaki 2. letnika so večinoma obiskali hostel Celica in Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi. 2. e-razred je imel ogled razstave v Galeriji Cankarjevega doma in Rimske zgodbe v Narodnem muzeju Slovenije, medtem ko sta si oba športa razreda ogledala Olimpijski izobraževalni center.

Naše dijake so v vseh ustanovah pohvalili za zbrano in aktivno spremljanje umetniških del.

Kljub turobnemu deževnemu vremenu smo preživeli lep in pester dan v neposrednem – živem stiku z glasbeno in likovno umetnostjo.

 

Dostopnost