Izmenjava I. gimnazije v Celju z madžarsko gimnazijo Laszlo Lovassy iz Veszprema

I. gimnazijo v Celju je med 27. in 29. septembrom obiskala skupina petnajstih dijakov, ki so jih spremljale tri profesorice (koordinatorica obiska je Zsuzsanna Holubne Zita) ter ravnatelj Zoltan Schultz z gimnazije Laszlo Lovassy iz Veszprema.

Madžarski dijaki in profesorji so na šolo prišli v torek, 27. septembra, okoli poldneva, nastanjeni so bili pri naših dijakih. Ni nam bilo dolgčas, saj smo organizirali vrsto zanimivih dejavnosti. Cilj izmenjave je spoznavanje obeh kultur in šolskih sistemov, tkanje novih prijateljstev in načrtovanje dolgoročnega sodelovanja. Gimnaziji sta po načinu dela, uspehih in profilu dijakov primerljivi.

V sredo dopoldne (pred sprejemom pri gospodu županu) so madžarski dijaki predstavili svojo šolo, sodelovali pri pouku angleščine, glasbe, informatike, športa, s folklornim nastopom pa predstavili Madžarsko. Popoldan so si ogledali Celje. V četrtek so bili eno šolsko uro pri pouku, sledil pa je ogled Jame Pekel. 

Predstavniki I. gimnazije so Madžare obiskali aprila 2016. Srečanja se je udeležila pevska zasedba dvanajstih dijakov pod vodstvom profesorja Tomaža Marčiča, ravnatelj dr. Anton Šepetavc in profesorica mag. Alenka Blake, koordinatorica projekta na naši šoli. Pevci so sodelovali na tamkajšnji tradicionalni prireditvi Alma Mater. Slovensko delegacijo je sprejel župan mesta Veszprem Gyula Porga, ki se nadeja dobrega sodelovanja med gimnazijama. 

Srečanja z madžarskimi gimnazijci, profesorji in ravnateljem se seveda vsi zelo veselimo.

Dostopnost