Izjemna krstna izvedba novitete Rojstvo luči na božično-novoletnem koncertu našega zbora in orkestra

Naj luč sveti v mojem srcu, naj se le dobro v njem rodi … (Tadeja Vulc)

Včerajšnji božično-novoletni koncert MeMPZ in orkestra I. gimnazije v Celju z gosti je bil nedvomno nekaj posebnega, izjemnega, presežnega. V Celjskem domu je kot osrednja točka sporeda zasijala krstna izvedba novitete skladateljice Tadeje Vulc z naslovom Rojstvo luči. Polurna kantata na svetopisemska besedila, dopolnjena z verzi skladateljice, je nastala na pobudo Tomaža Marčiča in Uroša Jurgeca. Ustvarjalka je božično zgodbo izrazila na nov način in jo postavila v kontekst sodobnega časa. Zahtevno delo, napisano za 2 solista, pripovedovalca, mešani zbor in komorni orkester, so pod vodstvom dirigenta Tomaža Marčiča prepričljivo izvedli Koroški akademski pevski zbor Mohorjan Prevalje, Akademski pevski zbor Karel Destovnik Kajuh Celje, Mešani mladinski pevski zbor in orkester I. gimnazije v Celju, solista Manja Vačovnik in Lovro Korošec ter pripovedovalec Jurij Martinčič.  Oba solista in pripovedovalec so naši nekdanji dijaki. V prvih dveh točkah sporeda je pevce in orkester vodil  Uroš Jurgec, ki je prav tako obiskoval našo gimnazijo.

Pevcem, solistom in instrumentalistom ter dirigentoma izrekamo pohvalo in iskrene čestitke! Ponos in občudovanje je v nagovoru izrazil tudi naš ravnatelj dr. Anton Šepetavc.

Koncert je povezoval Žan Luka Umičevič, dijak 3. c. Za snemanje in tehnično podporo so poskrbeli člani foto-video krožka. Izkazale so se tudi hostese iz 2. e, 3. a, 3. b in 3. e.

Koncert bodo izvajalci ponovili še trikrat. 18. decembra bodo nastopili v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku, 26. decembra v Družbenem domu na Prevaljah, 4. januarja v cerkvi Sv. trojice v Ljubljani.

 

Dostopnost