Intervju z debaterkama Jano Ušen in Niko Gradišek

Nika Gradišek in Jana Ušen sta dijakinji 4. a-razreda I. gimnazije v Celju, dolgoletni prijateljici in predani debaterki. Nika se ob debati ukvarja tudi z novinarstvom (je članica novinarskega krožka naše gimnazije), z gledališčem, pesništvom in petjem; Jana pa trenira dresurno jahanje, lani je postala državna mladinska prvakinja.

Letos sta se uvrstili na dva mednarodna debatna turnirja. Nika je bila na debatnem taboru za Vzhodno Slovenijo, ki je potekal v okviru projekta RAST, izbrana med pet najboljših debaterk. Uvrstila se je v debatno ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na mednarodnem debatnem turnirju Nordic Schools Debating Championship v Kopenhagnu med 17. in 19. aprilom 2020.

Jani pa je uspel preboj v nacionalno ekipo debaterjev. Kot članica nacionalne ekipe se je uvrstila na svetovno šolsko debatno prvenstvo – WSDC (World Schools Debating Championship), ki bo potekalo naslednje leto julija v Ciudadu de Mexicu. Sveža novica prihaja tudi iz Zagreba, kjer je na mednarodnem debatnem turnirju Winter Holidays Open tekmovalo 83 ekip iz 28 različnih držav, nastopilo je več kot 250 govorcev. Jana je bila 17. govorka turnirja in druga najboljša Slovenka.

Ob tej priložnosti sta z novinarko Kajuh Pressa, Ano Kozamernik, delili svoje občutke o uvrstitvi in kaj zanju sploh je uspeh.

Vabljeni k branju: http://kajuh-press.splet.arnes.si/intervjuji/jana-usen-in-nika-gradisek/

Dostopnost