Glasbena ekskurzija v Zagreb

V četrtek, 23. januarja 2019, smo z glasbeniki umetniške gimnazije in vzporednega glasbenega izobraževanja obiskali Zagreb. 

42 dijakov smo spremljale 3 profesorice: Bernarda Jelen, Dušanka Veronek in Adriana Požun Pavlovič.

Najprej smo obiskali najstarejšo hrvaško glasbeno ustanovo Hrvatski glasbeni zavod, ki  neprekinjeno deluje od leta 1827. Muzikologinja Nada Bezić nam je razkazala stavbo, med drugim zelo akustični dvorani in lepo stopnišče, ter nas seznanila z zanimivostmi iz pestre zgodovine zavoda. 

Gospa Bezić nas je nato popeljala čez glavno zagrebško ulico, ki se imenuje Ilica, v Gornji grad, najstarejši predel Zagreba.  Tam smo spoznavali obeležja, posvečena pomembnim glasbenim dogodkom in glasbenikom. Mimo cerkve sv. Marka in poslopja hrvaškega parlamenta smo se sprehodili do postaje zagrebške vzpenjače in se vrnili v Donji grad.

Sledil je obisk glasbene akademije – Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Arhitekturno zanimiva moderna stavba, zelo opazna zaradi  mavričnih barv,  stoji v soseščini impozantnega zagrebškega gledališča HNK – Hrvatsko narodno kazalište. Najprej nas je nagovoril naš nekdanji dijak, violinist Urban Jerman, ki nam je posredoval svoje  študijske izkušnje. Potem smo prisluhnili produkciji študentov pihal, se udeležili vaje simfoničnega orkestra / učne ure oddelka za dirigiranje, si ogledali dvorane, poimenovane po hrvaških skladateljih,  in mimogrede občudovali  zanimivo arhitekturo stavbe. 

Po odmoru za pozno kosilo smo se skupaj odpravili do koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega. Dvorana je dobila ime po skladatelju, ki je napisal prvo hrvaško opero Ljubav i zloba (Ljubezen in zloba). V Lisinskem smo poslušali vrhunski koncert skladb iz 1. polovice 20. stoletja v okviru Mojstrskega cikla. Simfoničnemu orkestru HRT (Hrvatska Radiotelevizija) je dirigiral Ivan Repušić, solist je bil violinist Roman Simović.

Domov smo se vrnili malo po polnoči. 

Sedaj podoživljamo lepe in zanimive glasbene vtise iz hrvaške prestolnice.

 

 

Dostopnost