Celje – mesto mladinskega raziskovanja

V petek, 25. septembra 2020, je bil v Osrednji knjižnici v Celju posvet  CELJE – MESTO MLADINSKEGA RAZISKOVANJA: »MLADINSKO RAZISKOVALNO DELO  NA OSNOVNI ŠOLI LJUBEČNA«. Organiziran je bil v okviru Dneva raziskovalcev 2020.

Na posvetu so sodelovali nekdanji uspešni mladi raziskovalci Osnovne šole Ljubečna, ki so dosegli zavidljive karierne poti tako doma kot v tujini, med njimi tudi bivša kajuhovca, Sabrina Zavšek Janežič, pevka, mednarodno izobražena učiteljica petja in novinarka, ter Urh Ferlež, diplomant slovenščine in francoščine, avtor sedmih raziskovalnih nalog ter somentor dveh zlato nagrajenih nalog na državnem srečanju Mladih raziskovalcev Sloveniji, ki sta svojo raziskovalno pot začela že v osnovnošolskih letih. Poleg njiju so sodelovali še: Anton Potočnik (raziskovalec v raziskovalnem inštitutu IMEC-u v Belgiji), Ana Kroflič (analitičarka na področju spektrometrije v Krki d. d.) in Simon Cirkulan (biolog in ustanovitelj Tropske hiše v Celju).

Program je povezovala Maja Ratej, novinarka in voditeljica oddaje Frekvenca X na Valu 202.

Na posvetu, ki je potekal v okviru projekta Dan raziskovalcev 2020, so udeleženci ugotavljali, kako raziskovalno delo mladih vpliva na kasnejšo karierno pot, kakšni so vzvodi za podporo krepitvi raziskovalnega duha mladih in kako lahko vplivamo na to, da se bodo uspešni vrhunski mladi raziskovalci po končanem študiju vračali v regijo.

Dostopnost