Bleščeči koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora in orkestra I. gimnazije v Celju

Letošnji spomladanski koncert nas je popeljal v svet glamurja in blišča, saj je bil posvečen uspešnicam evrovizijske popevke. Pod vodstvom izjemnega glasbenega tandema, dveh nekdanjih kajuhovcev, Petra Tovornika in Tomaža Marčiča, sta se nam predstavila zbor in orkester z izjemnimi solisti. Dogodek sta povezovala Sofiya Tyutyunnyk iz 2. a in Vid Benčina iz 4. č.

Na začetku smo se vrnili pet desetletij v preteklost in prisluhnili eni najbolj znanih slovenskih popevk, skorajda že ponarodeli, Dan ljubezni. Besedilo za to pesem je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa Celjan, tudi naš nekdanji dijak, Tadej Hrušovar, ki je s skupino Pepel in kri stal tudi na odru evrovizijskega tekmovanja. Nadaljevali smo s pesmijo (tudi našega) Mojmirja Sepeta Brez besed, s katero je Berta Ambrož zastopala Jugoslavijo že davnega leta 1966. Nato  je odlična solistka Klea Testaniere iz 1. g odpela Apres toi, s katero je na Evroviziji zmagala Vicky Leandros. Navdušila nas je tudi Katarina Tržan iz 3. č z uspešnico Ne partez pas sans moi znamenite Celine Dion. Poslušalci smo se morali nato kar malo zadržati, da nismo preveč naglas skupaj z zborom zapeli Insieme italijanskega pevca Tota Cutugna, Waterloo in Take me to your heaven,  švedske skupine ABBA in Charlotte Nilsson. Potem smo poslušalci onemeli, ko se je nekje v ozadju zaslišala Molitva v odlični izvedbi Eve Ane Žmahar iz 4. e, pesem je sicer leta 2007 zmagovito odpela Marija Šerifović kot predstavnica Srbije.

Nato smo lahko evrovizijsko vzdušje dobesedno v živo doživeli, saj so se nam na odru pridružili lanskoletni predstavniki Slovenije, celjska skupino LPS z našo dijakinjo Zalo Velenšek iz 4. g. LPS so se nam predstavili seveda z Diskom in pesmijo Osem korakov. V zaodrju pa je že čakala še ena zelo znana kajuhovka, dijakinja čisto prve generacije umetniške gimnazije, ki jo že četrt stoletja zelo uspešno ustvarjamo skupaj z Glasbeno šolo Celje, ena najuspešnejših slovenskih pevk, Marjetka Vovk. Na odru se ji je pridružil tudi njen glasbeni in življenjski sopotnik Raay. Poleg evrovizijske Here for you smo slišali še pesmi 1000 let in Drevo. Zbor in orkester sta se nam predstavila še s pesmimi Tih deževen dan, Prisluhni mi in Ne, ni res.

Sledilo je slovo naših četrtošolcev. Že tradicionalno se na spomladanskem koncertu poslovimo od pevcev, letos pa tudi, na pobudo g. ravnatelja, članov orkestra, ki so štiri leta soustvarjali prenekateri kulturni dogodek na I. gimnaziji v Celju, nam ogreli srca in ponesli dober glas o nas v šir in dalj. V zahvalo so prejeli spominska darilca. Vsega tega pa seveda ne bi bilo brez izvrstnega zborovodje Tomaža Marčiča, odličnega aranžerja in dirigenta Petra Tovornika in g. ravnatelja dr. Antona Šepetavca, prvega navijača našega “Kajuha”.

Za zaključek našega koncerta in za uvod v Evroviziji 2023, katere polfinale z našimi Joker out je potekal ravno ta večer, smo slišali tudi njihov pesem Carpe diem. Ustvarjalci nepozabnega večera so prejeli bučen aplavz in stoječe ovacije, zato nam niso mogli odreči dodatka in nam podarili še Magnificovo Samo ljubezen.

Skupaj smo doživeli večer, poln dobre glasbe, izvrstnih izvajalcev, čudovitih gostov – skratka, večer poln čustev!

 

Vabljeni k ogledu fotografij s koncerta.

Vabljeni k ogledu TV prispevka našega video krožka in novinarja TV Celje: https://www.youtube.com/watch?v=joYfPxIS0Mg

Dostopnost