2. nagrada Jane Ušen na državnem tekmovanju v pisanju filozofskega eseja

Na 270 let stari Gimnaziji Novo mesto je v petek, 29. marca 2019, potekalo že 15. državno tekmovanje iz filozofije. Tekmovanja se je udeležilo 39 tekmovalk in tekmovalcev iz 17-ih različnih šol. Naše šolske (pre)kratke priprave na tekmovanje je obiskovalo 8 dijakov, tri najbolj izstopajoče tekmovalke s I. gimnazije pa so odšle na tekmovanje z mentorjem Jožetom Petrakom Zajcem. Tekmovale so Nika Gradišek, Jana Ušen (obe 3. a) in Metka Vodušek (4. b).

V naši ekipi je najboljši esej napisala Jana Ušen, ki si je 2. nagrado delila še s štirimi drugimi udeleženci, Nika in Metka pa sta prejeli priznanje za sodelovanje. Toda: zakaj je bilo toliko ljudi na 2. mestu? Tekmovalec lahko izbira med 17-imi naslovi razpravljalnih esejev. Vse visoko uvrščene eseje oceni 7, včasih 8 ocenjevalcev (v seštevku obeh krogov). Vsi udeleženci z enakim povprečnim številom točk, zaokroženim na celo vrednost, si delijo isto mesto. Filozofi pravimo, da je tako pošteno.

Glede na sotekmovalce, ki praviloma obiskujejo maturitetna poglabljanja filozofije, so naše tri tekmovalke lahko računale predvsem na prednost bogatih izkušenj z debatnih srečanj, Metka pa še na redni pouk filozofije v 4. letniku. Debatna tekmovanja dajejo zmožnost argumentiranega zagovarjanja poljubnega vidika in pobijanja nasprotnih trditev, filozofija pa je tu zato, da omogoča iskanje in preverjanje resnice z vseh smiselnih vidikov.

Hvala vsem pripravljalcem in čestitke vsem tekmovalkam, zlasti Jani! Vsakogar, ki ga zanima filozofiranje, pa vabim k nadaljevanju.

Jože Petrak Zajc

Več o dogodku je na povezavi https://www.gimnm.org/15-drzavno-tekmovanje-iz-filozofije/.

Dostopnost