16. Frankofonski dan

V petek, 21. 3. 2014, je mesto Celje ponovno postalo prestolnica slovenskih srednješolskih frankofonov in frankofilov, ki so na odrskih deskah Slovenskega ljudskega gledališča Celje predstavili svoje gledališko ustvarjanje v francoskem jeziku. Naša gimnazija je tudi letos, kot vsa leta doslej, sodelovala in pomagala pri organizaciji tega tradicionalnega vseslovenskega srečanja,  ki ga sicer organizira Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, s Francoskim inštitutom v Sloveniji, z École Normale Supérieure iz Lyona in s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Prireditev je povezoval naš bivši dijak Žiga Deršek, ki je dogajanje popestril z doživeto interpretacijo znane pesmi Comme d’habitude.

16. Frankofonski dan je zaznamovala »Madame Ka«, gledališko delo moderne francoske avtorice Noëlle Renaude, ki so ga na inovativen način uprizorili dijaki s trinajstih slovenskih gimnazij.  Kot gospa Ka je v štirih prizorih nastopil Luka Marcen iz 4. f-razreda, tašča gospe Ka pa je postala Jana Gulin iz 3. e-razreda. Jana in Luka sta za odličen nastop prejela številne pohvale. 

V letošnjem letu je bilo sodelovanje med šolami še bolj intenzivno kot v prejšnjih letih, saj sta dijaka naše gimnazije nastopila skupaj z dijakinjami Gimnazije Lava. Delo sta režirala mlada francoska režiserja Léa Carton de Grammont in Victor Thimonier, kar je za dijake predstavljalo svojevrsten izziv, saj so vsa režiserska navodila prejeli v francoskem jeziku, pri tem pa so se odlično znašli.

Za izvrsten nastop nastopajočim tudi mi iskreno čestitamo!

Mentorici: Carmen Deržek, prof. in Andreja Lorenčak, prof.

 

 

Dostopnost