Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Fizikalni krožek in tekmovanja iz fizike

Pri fizikalnem krožku sodelujejo dijaki prvih treh letnikov, predvsem dijaki, prepoznani za nadarjene v fiziki.

Ukvarjamo se s teoretičnimi in z eksperimentalnimi metodami raziskovanja zanimivih in aktualnih področij fizike. Dijake z raziskovalnimi vprašanji načrtno spodbujamo k projektnemu delu, torej k sodelovalnemu učenju in timskemu delu pri iskanju rešitev zastavljenega problema. Sledimo tudi aktualnim dogodkom v fiziki.

Namen krožka je predvsem razvijanje naravoslovne kompetence, pri čemer vzporedno razvijamo tudi matematične spretnosti in uporabo IKT. Raziskujemo in merimo z merilno opremo Vernier z vmesniki in njim prilagojenimi senzorji. Posvečamo se zanimivim in zahtevnejšim temam, za katere pri rednem pouku zmanjkuje časa.

Po zaključku koledarskega leta se posvetimo pripravam na tekmovanje. Dijaki naše gimnazije na tekmovanjih iz znanja fizike že vrsto let uspešno dokazujejo svoje znanje. V zadnjih 16 letih so na državnih tekmovanjih osvojili 50 srebrnih ali zlatih Stefanovih priznanj in 11 pohval. Še posebej smo ponosni na Mateja Huša in Urbana Jezernika, ki sta v letih 2006 in 2007 osvojila zlato priznanje in 1. mesto v državi. Poseben dosežek je uspel tudi Krištofu Skoku, ki je med leti 2013 in 2015 osvojil tri zaporedna srebrna Stefanova priznanja iz fizike, temu pa dodal še tri zaporedne uvrstitve na mednarodno Astrofizikalno olimpijado.

V šolskem letu 2017/2018 je regijsko tekmovanje za Stefanova priznanja potekalo na Gimnaziji Velenje, kjer smo osvojili 9 priznanj. Na državnem tekmovanju na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani, pa so našo šolo zastopali David Opalič, Gal Zmazek, Beno Učakar in Jaka Vrhovnik. Gal Zmazek je pometel s konkurenco, saj je osvojil 1. mesto v državi, zlato Stefanovo priznanje in 1. nagrado tekmovanja. Odlični so bili tudi ostali trije, saj so vsi osvojili srebrno Stefanovo priznanje.

Več o fizikalnem krožku in rezultatih s fizikalnih tekmovanj si lahko preberete na http://naravoslovci.splet.arnes.si/tekmovanja/fizika/.

Več o tekmovanjih si lahko preberete na www.dmfa.si.