Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Utrinki z delavnic za osnovnošolce 2014/15

Literarna delavnica za osnovnošolce »Moj kons«

Na naši gimnaziji je v petek, 21. novembra 2014, v šolski knjižnici potekala literarna delavnica z naslovom »Moj kons«. Delavnico je vodila šolska knjižničarka Bernarda Jelen, prof., namenjena pa je bila osnovnošolcem. Sodelovalo je deset učenk, ki obiskujejo OŠ Frana Roša in OŠ Hruševec.

Na začetku literarnega druženja smo nekaj besed namenili velikanu slovenske poezije in mojstru konstruktivističnih pesmi, Srečku Kosovelu. Pogovorili smo se tudi o ideji in zgradbi konsov, o postopku izdelave teh posebnih pesmi, nato pa se prepustili ustvarjalnemu navdihu in v dobri uri ustvarili pet odličnih umetnin. Zdaj jih postavljamo na ogled.

 

Kako je 99 osnovnošolcev v našem laboratoriju kuhalo milo?

Januarja smo v okviru delavnic za osnovnošolce organizirali kemijsko delavnico z naslovom Kako izdelati negovalno kozmetiko za naš največji organ. Nanjo se je prijavilo rekordno število osnovnošolcev - 110, delavnice pa se je udeležilo 99 učencev iz 9 osnovnih šol. Zaradi velikega števila navdušenih mladih kemikov smo delavnico izvedli petkrat. Za uspešno izvedbo so zaslužne profesorice Lea Glažar, Mojca Plevnik Žnidarec in Mojca Alif, laborantki Darja Farčnik in Jasna Marković ter številni dijaki, člani kemijskega in biološkega krožka (Klara Drofenik, Maša Smajila, Tim Ratajc, Tea Stiplošek, Timeja Strašek in Filip Komplet).

Hkrati z delavnicami je potekalo tudi srečanje z učitelji kemije osnovnih šol celjske regije. Namen srečanja je bil predvsem medsebojno spoznavanje in vzpostavitev sodelovanja. Srečanje, prvo te vrste za učitelje kemije, je organizirala Mojca Alif.

Hvala vsem, ki so s svojim navdušenjem, ustvarjalnostjo in zavzetostjo pomagali sooblikovati to zanimivo druženje.

 

Ali so v siru sladkorji?

Marca smo v okviru delavnic za osnovnošolce organizirali biološko delavnico z naslovom Ali so v siru sladkorji? Delavnice se je udeležilo 40 osnovnošolcev. Izpeljali smo jo v dveh skupinah. Osnovnošolci so spoznali osnovne dokazne reakcije za beljakovine in sladkorje ter jih uporabili pri dokazovanju le teh spojin v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg eksperimentalnega dela so osnovnošolci dobili osnovne informaciji o intoleranci na laktozo in degustirali mleko z in brez laktoze. Pri izvedbi delavnic so sodelovali tudi člani biološkega krožka.

 

Nagajivi  »škratki« v prehrani

V sklopu naravoslovnih delavnic za osnovnošolce smo v mesecu aprilu  izvedli kemijsko delavnico Nagajivi »škratki« v prehrani. V uvodnem predavanju so učenci celjskih osnovnih šol spoznali, kateri so ti »škratki« ter kdaj in zakaj lahko predstavljajo tveganje za človekovo zdravje. V nadaljevanju so se učenci razdelili v skupine in opravili še eksperimentalno- raziskovalni del. V vzorcih zelenjave (raznih sortah solate, krompirju, korenčku, papriki, poru, špinači ...) so namreč določali vsebnost nitratov z nitratnimi lističi,  v vzorcih pijače (sadni nektarji, energijski napitki, vode z okusom ...) pa vsebnost sladkorja z refraktometrom. Dobljene rezultate smo primerjali z dnevno priporočljivimi vnosi in jih kritično ovrednotili. Kot vedno so nam tudi tokrat prijazno priskočili na pomoč dijaki kemijskega in biološkega krožka. Iskrena hvala vsem!