Uporabljate zastarel brskalnik Internet Explorer 6 ali starejši. Namestite si drug brskalnik ali nadgradite novejšo različico Internet Explorerja za izboljšanje vaše spletno varnosti in zasebnosti.

I. gimnazija Celje

ustanovljena 1808

Šola s tradicijo – za danes in jutri.

Potopisna dejavnost

 

Potovanja nas osrečujejo, širijo obzorje in pomagajo razumeti svet. Na potovanjih spoznavamo različne ljudi, kulture in kraje. Sprememba okolja spodbuja učinkovitejše razmišljanje, kar vodi do novih idej, ki se v domačem okolju morda ne bi izrazile.

Potovanja in s tem povezan razvoj turizma dajejo mnogim ljudem možnost zaslužka.

Danes je potovanje lažje dostopno:

  • je cenejše, kot je bilo včasih (ugodni nakupi letalskih kart, …),
  • je hitrejše, lažje in svobodnejše,
  • informacije o potovanjih so lahko dostopne (spletne strani ponudnikov, potovalni forumi, socialna omrežja, izmenjave izkušenj),
  • prevoze in prenočišča si lahko organiziramo sami; obisk turistične agencije ni več obvezen,
  • klic domov ni več problem (Skype, Viber, WhatsApp, …).

 

Na I. gimnaziji v Celju v šolskem letu 2018/2019 pričenjamo s potopisnimi predavanji, ki so namenjena dijakom in profesorjem. V začetni fazi jih bomo organizirali v dogovoru predavateljev s profesorji razredov, ki se bodo teh predavanj udeležili.

 

Datum

Čas

Prostor

Naslov

Predavateljica

 

12. november 2018

 

10.55

 

Gimnazijka

 

NAMIBIJA

 

mag. Janja Simoniti

 

18. december 2018

 

12.40

 

Gimnazijka

 

TASMANIJA

 

mag. Mojca Plevnik Žnidarec

8. januar 2019

10.55

Gimnazijka

VENEZUELA, MADAGASKAR, IRAN

Ana Lavbič, prof.

 

TASMANIJA

Je šesta zvezna država Avstralije in po velikosti 26 največji otok na svetu. Leži na vzhodni in južni polobli, 200 km južno od Avstralije. Odkril jo je nizozemski raziskovalec, Abel Tasman, 24. novembra 1642, ko je raziskoval ozemlja za nizozemsko družbo. Otok je poimenoval po sponzorju potovanja, guvernerju Antoniu van Diemenu,  Van Diemenov otok, 1. januarja  1856 pa se preimenuje v Tasmanijo.

Meri 68 000 kvadratnih kilometrov in ima več kot 500 000 prebivalcev. Glavno mesto je Hobart, uradni jezik je angleščina. Približno 40 % otoka so naravni  rezervati, nacionalni parki, ki so zaščiteni kot naravna kulturna dediščina. Je otok čudovitih barvnih kontrastov, živahnih mest in podeželskih vasic, kjer se prepletata moderna umetnost in arhitektura z bogato kulturno dediščino in zapuščino; je otok strmih obalnih in pobarvanih klifov, starodavnih gozdov, z izjemnimi endemnimi rastlinami in živalmi; je otok odlične hrane in pijače, s prekrasnimi plažami, v obliki vinskih čaš, ki so ene najlepših na svetu.

                                                                                                           

NAMIBIJA  

Namibija je afriška država, ki je velika za štirideset Slovenij, v njej pa živita le dva milijona prebivalcev (je ena najredkeje poseljenih dežel na svetu).

Dežela je pravi popotniški in fotografski raj. Ne očara te le prostrana in veličastna pokrajina, ampak tudi raznolikost  ljudstev. Tukaj lahko doživiš pravi afriški safari, se podaš v Namib, najstarejšo puščavo na svetu, in z Bušmani nabiraš hrano in plodove zemlje.

Na predavanju sem predstavila to lepo deželo, ki sem jo spoznala na tritedenskem potovanju.